Fråga Juristen

Fråga juristen online – fråga en jurist gratis – ställ en fråga gratis till en jurist!

Sidan är fortfarande under utveckling och vår tjänst har ännu inte lanserats, men ställ din fråga i kommentarsfältet – är det en fråga som kan besvaras tämligen enkelt så kommer vi att besvara frågan tills dess att tjänsten lanserats. Viktigt att tänka på att svaret kommer att vara enkelt och ska inte ses som ett uttömmande svar på din fråga, utan vill du känna dig säker så rekommenderar vi dig att söka vidare i din fråga och eventuellt söka rådgivning hos på riktigt.

Fråga advokat online gratis?

Kom gärna med idéer och tala om för oss vad du skulle vad du skulle vilja få ut av tjänsten!

Fråga jurist gratis svar på juridiska frågorfråga advokat gratis!

Sökningar relaterade till Fråga Juristen

 • gratis rådgivning advokat Göteborg
 • gratis rådgivning advokat Stockholm
 • gratis rådgivning jurist bodelning
 • gratis rådgivning advokat brottmål
 • gratis juridisk rådgivning dygnet runt
 • gratis advokat vårdnadstvist
 • advokat rådgivning dygnet runt
 • gratis juridisk rådgivning familjerätt

OBS! Tänk på att er fråga blir publik och alla kommer att kunna se den. Därav är extra viktigt att ni inte anger information i frågan som ni inte vill att någon annan ska se.

474 thoughts on “Fråga Juristen”

 1. Får polisen begära urinprov på plats ute efter att ha stoppat en bilförare, enda misstanke dom antydde var antydan till rödsprängda ögon samt ansåg förstorad pupill.
  Personen var påväg till jobbet i arbetskläder samt är chafför, hade inte tagit droger eller druckit alkohol.
  Personen ifråga känner efter händelsen sig kränkt av polisen, får det det verkligen gå till så.

 2. Hej,
  Min föredetta arbetsgivare valde att inte betala ut min sista lön ( semesterersättning och mertid inte heller)
  Stämde honom via KFM och det gick till tingsrätten. Han har inte kommit till första muntliga förberedelse och fick en tredskodom mot sig. Han lämnade in en återvinning av tredskodom . Idag var det dags igen och tingsrätten kallade till en nytt muntlig förberedelse. Han ha inte kommit idag heller så fick han typ en tredskodom till som han kan inte ansöka om återvinning och domen är bekräftad.
  Kan min föredetta arbetsgivare göra nåt för att slippa betala sin skuld hos mig?

  Ifall ni skulle hitta massa stavningsfel – jag är inte svensk 🙂

  Tack för hjälpen.

 3. hej, är det lönt att neka vid grov olovlig körning? Mitt körkort var indraget utan att jag visste om det eftersom transportstyrelsen saknat ett läkar intyg 2014. Polisen frågade om jag erkände och jag svarade att jag vet inte.Det visade sig att polisen inte hade det dokument som man ska underteckna vid erkännande och han frågade om han kunde komma till mitt hem senare och att jag då skulle skriva under. nu sitter jag här och funderar och känner för att neka för jag var ovetande.Min fråga-Är det lönt att neka?

 4. Hej
  Vi sålde en båt i höstas för 150 000 kr. Min man köpte motorn när han arbetade utomlands och företaget som sålde den sa att den var från 2010.
  Nu skall han som köpte båten sälja den i sin tur och fick en köpare på båten. Köparen som ville köpa båten kollade upp numret på båtmotor och dt visar sig att motorn är från 2008, och då är han inte intresserad längre.
  Han som köpte båten av oss hotar att polisanmälan oss för att vi kom med osanning angående motorn.
  Vi köpte båtmotorn i Förenade Arab Emiraten.
  Hur skall vi göra? Vilken skyldighet har vi?

 5. Hej! fråga angående tjänstledighet för studier.
  För cirka två år sedan så berättade jag för min arbetsgivare att jag tänkte börja studera. Jag började studera och sommaren efter så jobbade jag för att sedan återgå till studierna.
  Jag ringde min arbetsgivare nu för att kolla hur det ligger till med jobb inför sommaren för att jag vill försäkra mig om att han kommer ihåg att jag ska komma tillbaka och jobba och därför se till att det finns tillräckligt med jobb för en person till. Han välkomnade mig tillbaka och sa att det är inga problem att få jobba i sommar men jag kommer in som sista anställd. (innan jag började studera så var jag inte sist)
  Det som har hänt är att jag har sagt att jag skall studera med intentionerna att jag skall vara tjänstledig men jag har tyvärr inte rakt ut sagt att jag ska vara tjänstledig, bara att jag skall studera. Jag har däremot inte sagt att jag skall säga upp mig. Min arbetsgivare har uppfattat det som att jag ska säga upp mig för studier så att jag är uppsagd sedan två år tillbaka. Detta utan att jag har skrivit under något uppsägningspapper.
  Jag kommer att få jobba och jag har inte för avsikt att börja ställa till med någon scen men jag undrar bara vad som gäller rent juridiskt. Ska jag egentligen ha samma anställningsplats som tidigare, och räcker det med att säga “jag ska studera” eller måste jag säga att jag ska ta tjänstledigt i samma veva?

 6. Vad gäller vid skilsmässa när ena partnern har utnyttjat den andre i många år och inte talat om hur mycket privata skulder hen dragit på sig p.g.a. studier och slösaktigt leverne medans den andra partnern måste få hjälp med mat och hyra. Under studietiden hade man delat konto men inte nu längre sedan hen fått ett välavlönat arbete medans den andre måste ta de jobb som finns och måste flytta till ett litet hyresrum då hen inte kan eller vill inte flytta. Måste den som flyttar dela på hens skulder?
  Hjälp en förtvivlad!

 7. Hejsan?
  Min kille fick inte sitt arbetsgivarintyg av förra arbetsgivaren, de svarar inte i telefon och vi får inte tag på dem.
  När vi får tag i dem skriver de fel på dem och nu svarar de inte alls längre.
  Inte ens fackföreningen han är medlem i får tag på dem.
  Får det gå till såhär!?
  Det är snart 2 månader sedan han slutade på det jobbet.

 8. Hej har en sida på fb som heter värderingssida för nyfikna och vetgiriga . Nu så är det en medlem som skall stämma oss för man får inte lov att använda ordet *värdering* får endast använda lagligt av utsedd auktoriserad person . Att vi upplyser om detta och att det är medlemmarna som ger svar m.m. Man hjälper andra att finna uppgifter och idéer ang privat ägda föremål Inget köp o sälj . Han säger att han kan detta för han är referensperson för blivande värderingsmän i handelskammaren i Stockholm . Han påstår sig vara äkta värderingsman i Svenska handelskammaren men ger väldigt konstiga värderingar på saker . Han till och med talar om vad han anser att vi skall ändra namnet till i gruppen och att han normalt tar 1500 men nu har han varit snäll o gjort detta gratis . Får man INTE använda ordet värdering enligt lag ? Om det har någon betydelse så är den ena admin värderingsman . Detta är en hobbysida inga pengar eller liknade inblandat utan bara en sida där medlemmar hjälper varandra När vi talar om att man kan inte byta namn på en fb grupp med 15000 personer så anser han att det kan man även om det inte fb kan det Kan vi bli stämda ?

 9. Hej!
  Vår son skall separera från sin sambo och vi skall låna honom 2 miljoner för att lösa ut henne ur huset. De äger 50 % var men banken vill inte låta sonen ta över hennes lån då han inte är fast anställd. Lånen har dragits via autogiro från hans lön i alla år han har alltså betalat allt. Vad händer om de gör upp om att hon ger honom sin del som gåva med lånen då.

 10. Hej
  Jag bor med min son i Landskrona, vill flytta till Malmö men jag får inte flytta för barnets pappa.
  Om jag flyttar trots allt o skriver in barnet i sin nya skola, vad kan hända då?
  Barnet vill flytta o ser framemot det. barnets pappa bor i Stockholm, dom har inget regelbundet umgänge, är mest på skollov.
  Barnet är 8 år gammalt.
  Tycker detta är jätte jobbigt att någon annan ska bestämma över våra liv.
  Tacksam för svar!

 11. Kan man överklaga en analys på ett drogtest om man inte fått se när provtagningen görs?

  Jag kissade i en burk som polisen försvann med.
  Så fick inte se själva provtagning.

 12. hej
  jag har köpt en bostadsrätt hos kronofogden och nu är jag äger bostadsrätt från kronofogden. och efter det foreningen inte acceptera mig som medlem och nu de vill ha månad avgift och överlåtelse avgift från mig.
  och min fråga jag måste betala den avgift om de nekar medlemskap eller inte!??
  Mvh

 13. Hej,

  Jag undrar om det är olagligt att importera kemikalien metformin på lösvikt direkt från Kina via Alibaba.com. Metformin är aktiv substans i vissa diabetesläkemedel, men används nu också i medicinska studier av livslängdsförlängning, och det är i den egenskapen jag är intresserad av den. Om man skulle importera kemikalien, skulle det i sådant fall vara förbjudet att sälja vidare?

 14. Hej
  Jag har en kompis som har ett muntligt andrahandskontrakt gällande från 20160801- 20170731 som därefter skulle bli ett förstahandskontrakt om han skötte sig under det året.
  Nu har tjejen som har förstahandskontraktet gjort slut med sin sambo och de har flyttat isär så nu kom hon den 20170422 och sa upp min kompis till första maj för att hon inte har nånstans att ta vägen.
  Till saken hör att hyresvärden också har godkänt det muntliga avtalet och har gjort en notering om detta i sina papper.
  Kompisen frågade inte hyresvärden nu om det som var sagt om automatiskt övergående till förstahandskontrakt men det sa hon som har förstahandskontraktet att han var med på.
  Det muntliga avtalet löd alltså att han får andrahandskontrakt 20160801-20170731 som sedan övergår till förstahandskontrakt om han skötte sig och han har skött sig perfekt.
  Vad har han för chans att få ta över kontraktet?

  Hälsningar Gunn

 15. Hej.
  Jag och min sambo har nyligen köpt ett hus för 3900000 kr. Min sambo gick in med 690 000 kr och jag 0 kr. Vi har nu fått hjälp med att upprätta ett skuldebrev (som jag ej skrivit under ännu) där jag vi ev försäljning blir skyldig honom 345000. Min fundering är vad som händer vid en förlustaffär? Blir jag då skyldig honom 345 000 kr plus resterande förlust? Att jag då förlorar mer och få mer skulder att bära fastän att han lagt in dessa 690000 kr helt frivilligt.
  Mvh MJ

 16. Hej, igår gjorde en dum grej. Jag tog ett bloss marijuana vilket inte påverkade mig alls. Mer efarna polare sa att det var okej att köra och det formodligen aldrig skulle synas.
  Sen blev jag stoppad av polisen självklart och dessa herrar kände lukten direkt från mina kläder och jag försökte i början förneka det men erkände sen allt då jag tyckte att ljuga inte skulle hjälpa mig. Så jag fick följa med på ett urinprov. Vilket visade positivt. Det jag undrar nu är vad kommer att hända med mitt körkort då jag haft det i över 7 år och inte gjort mig skyldig till något slags brott tidigare i mitt liv. Ryker mitt körkort eller nu eller får jag bara någon spärrtid och böter och får tillbaka det efter 6 månader? Eller ryker det och jag får ta om körkortet ?

  Mitt liv är spillror snälla hjälp !!

 17. Om jag skickar tillbaks 2 paket rekommenderat med postnord till Tyskland betalar 350 kr för det, ett paket slarvar postnord bort är jag ersättningsskyldig då för paketet

 18. En intermittent anställd som blir inringd att arbeta, gäller dennes försäkring till och från arbetet även om den inte är anställd under restiden? Exempel: Kalle blir inringd att arbeta 8-17. Det tar en timme till arbetet och en timme hem. Gäller hans försäkring 7-8 samt 17-18 även om det är utanför anställningstiden?

 19. Hej!

  Har haft ett mål i tingsrätten vilket den klagande fått avslag på.
  Tiden för överklagan har utgått men då kommunen tidigare handlagt detta ärende så har den klagande åter igen vänt sig till kommunen. Kommunen har då skickat brev till oss och använt sig av samma diarienummer som de först hade innan det togs till domstol.

  Är det rätt att fortsätta handlägga ett redan avgjort ärende med samma diarienummer från kommunen?
  Bör de inte ta det som en ny anmälan med ett nytt diarienummer? och då speciellt om det framkommer nya punkter som inte tagits upp tidigare?

 20. Hej.

  Ska försöka formulera mig kort.

  Ett gift par. Inget testamente. Mannen har en dotter sedan innan. Inga gemensamma barn. Mannen dör.. Mannen har på sitt konto med endast sitt namn ca 600.000kr..
  Vem ärver pengarna? 50/50? Får dottern allt? Kan frun stoppa detta om det är så på något vis?

  Tacksam för svar.

 21. Hej

  Jag har köpt en begagnad bil hos en bilhandlare, tre dagar senare börjar den gå illa o varningslampor tänds i bilen. Jag tar bilen till verkstad där det konstateras att bilen har flera fel och detta kommer att kosta 8000kr. Bilhandlaren vill inte ta tillbaka bilen och han vill heller ta kostnaden för reparationen på bilen! Så nu står jag utan bil o kan ej ta mig till jobb osv. Vad har jag för rättigheter?, bilhandlaren verkar inte bry sig alls!

 22. Vi har köpt hus. Huset är ett flerbostadshus där lägenheterna uthyrs samt att vi själva bor i en av lägenheterna. En av hyresgästerna hade, när vi inte ägde huset utan förra ägaren fortfarande stog på det, grävt i trädgården och lagt trädgårdsplattor. Ca 175 st. Hyresgästen har nu sagt upp sin lägenhet och säger då till oss hyresvärdar att antingen så betalar vi 5000 för dessa plattor, som hon då tydligen betalt, eller så plockar hon med sig dessa.
  Då hon gjort detta på egen hand, utan att blivit ombedd eller annat. Har hon då rätt att kräva detta från oss? Ingick inte dessa plattor när vi köpte huset? Förra ägaren ägde då detta huset, varför ska vi betala henne om det nu är så att hon har rätt? Ligger inte detta under förra ägarens “händer” då vi knappt varit medvetna om detta? Vi trodde vi köpte allt inkl. Dessa trädgårdsplator. Ber om en så bra förklaring som möjligt. Vad ska vi göra?

 23. Hej jag är kvinna 55 år jobbar 100% på ett äldreboende. jag arbetar Dag, fm, em/kväll samt natt och helger. jag bor i hyresrätt. den 7/3 föll jag illa på väg till mitt garage detta var en tisdags kväll, på söndagen före hade det regnat och fryst på i omgångar på måndagen snöade det ymnigt så det blev förrädiskt halt jag ringde och påpekade detta för bostadsbolaget för att de skulle komma och sanda. detta gjordes inte och på tisdagskvällen föll jag så illa så att min högra knäskål gick mitt itu ambulans tillkallades och jag opererades dagen efter. jag underrättade bostadsbolaget som då kontaktade sitt försäkringsbolag. Igår fick jag papper från det försäkringsbolaget där frågar man mig vad jag begär ersättning för. Den förlorade arbetsinkomsten kommer jag begära full täckning för naturligtvis samt mina utlägg då är min fråga? kan jag bara ge dom min årliga inkomst som de själva får räkna ut och göra en bedömning av min sjukskrivning sträcker sig på mer än 3 månader eller är detta något som försäkringsbolaget själva bedömer hur de vill ersätta oavsett vad jag tjänar?
  Tacksam för svar eftersom jag skall skicka in denna begäran inom kort!

 24. Hej!

  Jag har en fråga om ombudsjäv / biträdesjäv.

  Ett tvistemål ska avgöras i tingsrätten om en ekonomisk tvist mellan två delägare i ett gemensamt ägt bolag. De båda delägarna är två olika aktiebolag med vardera 50% ägande i det gemensamma bolaget.
  En av delägarna har skickat bluffakturor till den andra delägaren, fakturor som helt saknar grund eller överenskommelser. Däremot finns det tydligt angivet i det aktieägaravtal båda delägarna undertecknat att parterna INTE får fakturera någon av delägarna. Därför kommer detta aktieägaravtal vara ett viktigt bevis i tingsrätten.
  Aktieägaravtalet togs fram av det gemensamma bolaget och en advokat, aktieägaravtalet var ganska omfattande och advokaten fakturerade 100.000 kronor till det gemensamma bolaget. Med andra ord är advokatens uppdragsgivare vårt gemensamma bolag.
  Samma advokat som tog fram aktieägaravtalet för ett par år sedan är nu den ena delägarens ombud i tingsrätten.
  Kan den andra delägaren därför i tingsrätten hävda att det föreligger s.k. biträdesjäv / ombudsjäv?

  Mvh
  Peter

 25. Jag har läst att Det är brottsligt att vägra ta emot riksbankens sedlar och mynt som betalning för en vara eller tjänst och att detta skulle innebära att ifall t.ex en parkeringsautomat eller lokaltrafik inte tar emot sedlar och mynt så behöver du inte betala.

  Här är en länk till en artikel som även innehåller en länk till domen

  http://mobil.andersleander.bloggplatsen.se/2017/01/23/11409549-hogsta-forvaltningsratten-vagrar-nagon-ta-kontanter-sa-ar-varan-eller-tjansten-gratis/

  Stämmer detta verkligen?

  Tacksam för svar

 26. Hej. Det sägs att man inte ärver skulder i Sverige. Min mamma gick bort för två månader sedan och jag har pga avståndet till hennes bostadsort och min egen försökt sköta allt via telefonen. Jag har betalat begravningskostnader och andra prioriterade räkningar via bankens blankett kallad “betalning via dödsbo”. Jag hyrde även ett företag som skötte tömningen av lägenheten och räkningen blev på 7500. Min mamma hade medvetet avsatt pengar till hennes bortgång och dom pengarna räckte på öret för alla kostnader, inklusive denna räkningen på 7500 kr. MEN. Banken ser inte detta som en prioriterad räkning vid bortgång och således skickat den i retur till mig. Till saken hör att räkningen är ställd på mitt namn och inte på min avlidna mammas, eftersom det var jag som anlitade tjänsten. Dock ser jag det som en prioriterad kostnad vid bortgång eftersom det hör ihop med dödsfallet. (Varför ska jag behöva betala något som hör med någon annans bortgång att göra?) Så nu sitter jag med en räkning på 7500 kr som jag måste betala med egna pengar. Det finns nu alltså 7500 kr på min mammas konto som jag inte kan använda mig av och till saken hör att det finns inkassoskulder på dödsboet. Vad göra? Måste jag alltså prioritera henne skulder framför kostnaden för tömningen av hennes lägenhet? Isåfall ärver man ju i praktiken skulder. Jag vill inte behöva använda ett öre av mina egna pengar bara för att någon råkar dö. Hur ser en jurist på detta? Kan det sluta i en enda lång tvist, pga att förhållningsreglerna i sådana här fall är så luddiga?

 27. Har idag varit i sammanträde i hyresnämnden avseende medlemskap i Brf.
  Vår hyresvärd har förhalat hela situationen sedan november 2015. De påstår att vi bor i en lokal trots att det är en lägenhet enligt handlingar från stadsbyggnadskontoret. Vi valde idag att höras under sanningsförsäkran och vi begärde att hyresvärden gjorde likadant. Han ljög under ed avseende vår medlemsansökan. Vi väntar på beslut i ärendet som kommer om två veckor(20/4-17).
  Ska vi göra en polisanmälan gällande mened innan beslutsdatumet eller har vi något att vinna på att vänta?

 28. Hej
  Jag tecknade en försäkring på mitt barn som efter ett par år fick en sjukdomså han fick ut en ersättning för det från försäkringsbolaget.
  .
  Nu är han över 18 år och jag undrar vem som har Juridisk rätt till dessa pengar.

  Tacksam för återkoppling

 29. Hej,

  Jag undrar vad man kan göra i detta scenario:

  Mamma har dött, mamma var sambo med en man. Jag är det enda barnet efter mamma och därmed den enda arvingen. Mamma och hennes sambo bodde i mammas bostadsrätt. Mamma köpte den innan hon träffade sin sedermera sambo.
  Har jag rätt att, Nu när mamma har dött, gå in i lägenheten och gå igenom mammas saker? Jag vill gå igenom hennes papper och se om det finns exempelvis något testamente. Jag bor utomlands, kan jag utse en ställföreträdare? Jag tänkte ge en fullmakt till en väninna.

  Mamma hade kontanter hemma och smycken etc. Hur kan jag säkerställa att sambon inte tar dessa? Hon hade för vana att ha större summor med kontanter gömda, men jag vet inte hur mycket, det är en av anledningarna till att jag snarast vill att min väninna skall åka till bostaden och hjälpa mig att gå igenom mammas saker.

  Jag behöver ert råd angående. detta.

  Vänliga hälsningar

  Tess

 30. Vi separerar och frun vill bo kvar med dottern i vår gamla gemensamma lägenhet tills dottern gått ut grundskolan, dvs ca 2,5 år. Tanken är att vi sedan säljer och delar på vinsten. Detta fungerar för mig och vi har ett äktenskapsförord där det står att vi gemensamt äger lägenheten och delar på vinsten 50/50 efter försäljning. Min undran är om hon kan få någon form av besittningsrätt e.d. om hon bor kvar? Påverkar det att hon bor kvar med dottern vår fördelning eller min rätt till halva lägenheten? Jag vill gärna att de kan bo kvar, men har inte råd att förlora min halva av lägenheten – då tvingas jag sälja tidigare och det vill jag helst slippa så dottern kan få kvar i skolan tills hon slutar.

 31. Hej. Efter jag har slutat gymnasiet hade de skrivit fel födelsedags datum på mina betyg och nu säger de att de inte kan ändra det. Hur ska jag kunna lösa det? Det är stort problem för mig som vill söka ett jobb men har fel födelsedags datum på mina betyg.

 32. För ungefär två veckor sedan hade polisen en husrannsakan mot min lägenhet, den det va riktat mot va min rumskompis. De kunde inte säga vad han va misstänkt för pga sekretess, men de tog alla elektroniska prylar (dator, hårddiskar, etc) även fast det är han som är misstänkt och de har inga som helst misstankar mot mig angående något jag inte ens vet vad det handlar om så tog de mina två datorer för att han även har tillgång till dom då vi bor tillsammans. Har ringt och frågat hans handläggare om när jag kan få tillbaka mina datorer då jag inte är inblandad i det han är misstänkt för, men de måste gå igenom allt som säkert tar flera månader. Har jag någon som helst rätt att få tillbaka MINA saker snabbare när jag inte gjort något utan det är han som är misstänkt?

  Känns väldigt tråkigt att jag blir straffad för något jag inte är inblandad i eller ens vet vad det är då de inte kan berätta för mig.

  Tack på förhand!

  1. Hej! Sålde mitt hus i oktober 2015 för 1,225 tusen kronor. Om jag nu köper in mig i min dotters hus för en miljon, blir det då en realisationsvinst för min del då försäljningssumman av mitt hus överstiger summan jag går in med i dotterns hus?

 33. Långtidssjukskriven, ingen rehabplan hos arbetsgivaren ännu gjord. Blev helt utan förvarning utförsäkrad. Måste nu tillbaka 100%, idag! (Psykisk ohälsa) Har chefen rätt att läsa brevet om utförsäkran från fsk? Känslig info! Hon pratar nämligen om rätten till fortsatt sjuklön på jobbet, vad innebär det? HR stöd är inkopplad är rädd för uppsägning! Är igentligen inte i sådant skick att arbete är aktuellt. Är det en saklig grund för uppsägning? / undersköterska

 34. jag och bror har ärvt ett hus.jag vill bli utköpt för en lägre summa så bror kan behålla huset,jag vill ej ha det. vet att huset är värt mer men vill att huset skall stanna i familjen.jag godtar 150 000 (vet att jag kan begära mer o att det är värt mer) men på detta vis löser det sig för båda men våran bankman vill inte skriva dom sista papprena trots att jag sagt att även om värderingen ger mer vill jag inte ha det.om jag o bror är överens varför får han inte köpa ut mig för en lägre summa????? vi vill bara gå vidare och låna pengar eller sälja är inga alternativ

 35. Hej! För 2 år sen köpte vi ett gavelradhus och fick veta bara idag från grannen att en officialservitut belastar vårt hus. Den härskande fastigheten har rätt att beträda vår fastighet för skötsel och underhållning av gårdsutrymme och byggnadsdelar. Bör inte en officialservitut framkomma i köpekontraktet? Vi vill nu bygga ett litet förråd, hur bred ska vägen vara för att grannen ska kunna åtnjuta servitutet? Med vänlig hälsning/ Maria

 36. Hej, jag är femton och har sökt gymnasium på annan ort, jag har kommit in men mina föräldrar låter mig knte flytta, trots att det finns ekonomisk möjlighet. Detta kan alltså leda till att jag inte kan gå gymnasiummet, får de göra så? Jag har ju rätt att välja det gymnasium jag vill.

  Tacksam för svar

 37. Jag har haft en tvist med ett privat vårdföretag. Det erbjuder mig nu halva operationskostnaden tillbaka.
  I motgäld måste jag skriva på att jag “avslutar min talan” i ärendet. Vad betyder det? Får jag inte nämna i media t ex att jag fortfarande missnöjd och inte rekommenderar dem?

 38. Hej! Blev uppringd av banken Ang att en del av mitt bolån håller på att gå ut. Stressad som jag var tackade jag ja till hennes erbjudande utan att tänka igenom beslutet. Har fått hem papper för underskrift men har inte skickat in dom. Idag när jag kontaktade baken och sa att jag ville välja ett annat altenativ på mitt bolån säger dom att det muntliga gäller och att de inte går att ändra. Får jag stå mitt kast eller har jag rätt att häva den mulliga bindningen av lånet? Mvh

 39. Hur delas ett bo där det finns särkulle barn (inga gemensamma)? Helt hem, skuld till banken för ett inköp av bostadsrätt

 40. Hej
  Efter att min far avled skrevs hans jordbruksfastighet över på min mor. Nu vill hon skriva över den på mig. Blir det förskott på arv? Hur värderar man fastigheten, är det taxeringsvärdet? Hur går vi tillväga?

 41. Hej! Det är så här att företaget Komplett.se satt in pengar till fel konto som jag sedan oturligt nog handlat upp i god tro. Nu har de skickat faktura och begär pengarna tillbaka, har de rätt att skicka faktura utan något bindande avtal mellan dem som företag och mig som privatperson?

  Med Vänlig Hälsning,
  F

 42. Hej. Jag kom till Sverige från Ryssland 1995 genom forskningsutbyte. Jag jobbade på ett företag i Lund (Anox AB), som är ett biokemiskt företag. Jag hamnade i just detta företag genom rekommendation av en rysk professor som kände en rysk forskare på det företaget. Mannen som jobbade på företaget hette Mark. Medan jag jobbade som utbytesdoktorand (5 mån) kontaktade denne Mark i hemlighet min mamma , som då var universitetslärare i Moskva, och bad henne att hämta ett paket och förvara det i hennes lägenhet tills hon skulle leverera det till någon man på flygplatsen i Moskva. Paketet passerade inte tullen och hon fick ta det tillbaka tills någon skulle hämta det. Medan paketet var i hennes lägenhet så blev hon nyfiken och öppnade det trots att Mark inte tillät henne. När hon öppnade det såg hon många blodtesttuber fyllda med blod! Det kunde ha varit virus och allt möjligt! Mark bad henne att inte berätta något för mig . Min mamma berättade det aldrig för någon förrän 2013 då jag och min dotter först fick veta om detta. Vi blev väldigt chockade. Jag ringde genast till det företaget och frågade om Mark och någon där sa att han hade avlidit. Efter år 96 och under många år pågick väldigt konstiga saker. Till exempel hade någon dödat våra husdjur (både utom- och inomhus!)! Vi hade även inbrott utan att dem hade tagit något flera gånger. Det var bara några exempel. Det fortsatte även när vi flyttade runt . Det finns misstankar att jag blev falskt anklagad för något som troligen hör till “paketet”. Vad ska vi göra? Vem ska vi vända oss till? Snälla hjälp.

 43. Jag pluggar på Chalmers Tekniska Högskola. Jag, som är myndig, samt en annan myndig individ blev nyligen misstänkta för fusk under tentamen. Vi blev kallade till en domstol på skolan av Disciplinnämnden på skolan. Konkreta bevis på fusk fanns inte då vi inte fuskat. Vi blev båda fällda ändå till 6 veckors avstängning. Efter att vi fick beslutet på plats frågade vi domaren, som är en riktig domare i Göteborgs tingsrätt, följande: Skall vi bli fällda för något vi inte gjort? Domaren svarade: Ja, det kan man säga i princip… Det må vara det dummaste svaret jag hört från en utbildad domare. I domstolen närvarade en utbildad jurist, samma jurist som kallade oss till mötet. Denna jurist har tystnadsplikt men två dagar tidigare hade denna jurist ringt min syster och berättat ärendet till henne och därmed brutit sin tystnadsplikt. Detta har resulterat i kaos hemma då min familj blev mycket besvikna på mig för något jag inte ens gjort. Min fråga: Innebär detta att det finns tillräckligt med grund för att anmäla henne till Chalmers styrelse, eventuellt till polisen, då jag anser att hen begått ett brott genom att bryta sin tystnadsplikt?

  Tacksam för svar.

 44. Hej
  Jag är sambo sen 3 år tillbaka, men nu ser det ut att bli separation.
  Jag står ensam på lägenhetskontraktet, har bott där sen 2010.
  Nu undrar jag om han har någon rätt till lägenheten om vi bestämmer oss för att separera?
  Han säger att han har nån typ av besittningsrätt? Vad innebär detta?
  Tacksam för svar.

 45. Hej. Jag kom till Sverige från Ryssland 1995 genom forskningsutbyte. Jag jobbade på ett företag i Lund (Anox AB), som är ett biokemiskt företag. Jag hamnade i just detta företag genom rekommendation av en rysk professor som kände en rysk forskare på det företaget. Mannen som jobbade på företaget hette Mark. Medan jag jobbade som utbytesdoktorand (5 mån) kontaktade denne Mark i hemlighet min mamma , som då var universitetslärare i Moskva, och bad henne att hämta ett paket och förvara det i sin lägenhet tills hon skulle leverera det till någon man på flygplatsen i Moskva. Paketet passerade inte tullen och hon fick ta det tillbaka tills någon skulle hämta det. Medan paketet var i hennes lägenhet så blev hon nyfiken och öppnade det trots att Mark inte tillät henne. När hon öppnade det såg hom många blodtesttuber fyllda med blod! Det kunde ha varit virus och allt möjligt! Mark bad henne att inte berätta något för mig . Min mamma berättade det aldrig för någon förrän 2013 då jag och min dotter först fick veta om detta. Vi blev väldigt chockade. Jag ringde genast till det företaget och frågade om Mark och någon där sa att han hade avlidit. Efter år 96 och under många år pågick väldigt konstiga saker. Till exempel hade någon dödat våra husdjur (både utom- och inomhus!)! Vi hade även inbrott utan att dem hade tagit något flera gånger. Det var bara några exempel. Det fortsatte även när vi flyttade runt . Det finns misstankar att jag blev falskt anklagad för något som troligen hör till “paketet”. Vad ska vi göra? Vem ska vi vända oss till? Snälla hjälp.

 46. Om en person (20år) är skäligen misstänkt för sexuellt tvång och straffskalan för det ligger på max 2år. Måste personen nödvändigtvis bli häktad i väntan på dom? Eller finns det skäl att inte häkta och vad skulle de vara i sådana fall?

 47. Hej. Jag kom till Sverige från Ryssland 1995 genom forskningsutbyte. Jag jobbade på ett företag i Lund (Anox AB), som är ett biokemiskt företag. Jag hamnade i just detta företag genom rekommendation av en rysk professor som kände en rysktalande forskare på det företaget. Mannen som jobbade på företaget hette Mark. Medan jag jobbade som utbytesdoktorand (5 mån) kontaktade denne Mark i hemlighet min mamma , som då var universitetslärare i Moskva, och bad henne att hämta ett paket och förvara det i sin lägenhet tills hon skulle leverera det till någon man på flygplatsen i Moskva. Paketet passerade inte tullen och hon fick ta det tillbaka tills någon skulle hämta det. Medan paketet var i hennes lägenhet så blev hon nyfiken och öppnade det trots att Mark inte tillät henne. När hon öppnade det såg hom många blodtesttuber! Det kunde ha varit virus och allt möjligt! Mark bad henne att inte berätta något för mig . Min mamma berättade det aldrig för någon förrän 2013 då jag och min dotter först fick veta om detta. Vi blev väldigt chockade. Jag ringde genast till det företaget och frågade om Mark och någon där sa att han hade avlidit.Efter år 96 och under många år pågick väldigt konstiga saker. Till ex: hade någon dödat våra husdjur (både utom- och inomhus!)! Vi hade även inbrott utan att dem hade tagit något flera gånger. Det var bara några exempel. Det fortsatte även när vi flyttade runt . Det finns misstankar att jag blev falskt anklagad för något som hör till “paketet”. Vad ska vi göra?

 48. hej. jag är särbor seden snart två år. vi var innan sambo i 7år vi har köpt en fritidstuga som vi båda står som ägare. jag undra vad som sker vi en av oss går bort inget testamente är skrivit. vi har båda barn sen tidigare MVH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.