Fråga Juristen

Fråga juristen online – fråga en jurist gratis – ställ en fråga gratis till en jurist!

Sidan är fortfarande under utveckling och vår tjänst har ännu inte lanserats, men ställ din fråga i kommentarsfältet – är det en fråga som kan besvaras tämligen enkelt så kommer vi att besvara frågan tills dess att tjänsten lanserats. Viktigt att tänka på att svaret kommer att vara enkelt och ska inte ses som ett uttömmande svar på din fråga, utan vill du känna dig säker så rekommenderar vi dig att söka vidare i din fråga och eventuellt söka rådgivning hos på riktigt.

Fråga advokat online gratis?

Kom gärna med idéer och tala om för oss vad du skulle vad du skulle vilja få ut av tjänsten!

Fråga jurist gratis svar på juridiska frågorfråga advokat gratis!

Sökningar relaterade till Fråga Juristen

 • gratis rådgivning advokat Göteborg
 • gratis rådgivning advokat Stockholm
 • gratis rådgivning jurist bodelning
 • gratis rådgivning advokat brottmål
 • gratis juridisk rådgivning dygnet runt
 • gratis advokat vårdnadstvist
 • advokat rådgivning dygnet runt
 • gratis juridisk rådgivning familjerätt

OBS! Tänk på att er fråga blir publik och alla kommer att kunna se den. Därav är extra viktigt att ni inte anger information i frågan som ni inte vill att någon annan ska se.

474 thoughts on “Fråga Juristen”

 1. Hej
  Vill kolla en sak med er. Den 2/2-2017 köpte jag blodsockermätare vi en webbsida, betalade med PayPal då det var problem med att betala med kort på deras hemsida. Mina varor kom efter ett par dagar.
  I tisdags, 14/2 2017, så insåg jag att pengarna jag betalt för varorna (2691kr) hade kommit i retur.
  Min fråga nu är hur det ser ut med att betala detta? Jag har vart i kontakt med företaget i fråga och dom jobbar på att hitta en lösning på hur dom ska göra med detta.

  Kan jag säga att “Nej, ni hade ju pengarna under 2v tid och att det inte är jag som gjort något fel utan ni har valt att skicka pengarna i retur så nu tänker jag behålla dessa.”

  Kan man gör så eller kan det komma problem med detta?

  MVH
  Daniel

 2. Vi har ett ej påskrivet men av en bank förtryckt testamente där datumet(det förtryckta) är 2005. Kan vi bara stryka över det och skriva 2017 för hand. Rädd att det blir ogiltigt…

 3. Hej,

  Jag och min sambo äger en bostadsrätt tillsammans. Tyvärr vill han separera och vill flytta till en andrahandslägenhet. Om jag inte går med på att betala halva hans hyra på andrahandslägenheten vill han hyra ut halva bostadsrätten, då han inte har råd att betala halva bostadsrätten och en andrahandslägenhet. Bör jag betala hans hyra och har han rätt att hyra ut sin del i bostadsrätten mot min vilja?

  Tacksam för svar!
  Anna

 4. Kan ett företag ändra lönesätt mitt i allt? Tex man har inte haft innestående lön och sen får man reda på 20 dagar innan lön att vi ska ändra och ha innestående lön så ni får ingen lön denna månaden. Är det lagligt och rätt?

 5. Hej!
  Jag har dejtat en kille snart under ett års tid. Jag har fått fina gåvor/saker så som pengar, cyklar, klocka, mobil, skor,botox mm. När han inte får som han vill eller bråkar så säger han att han ska ha tillbaka det jag fått och säger att jag fått låna det och att jag ska betala tillbaka det.
  Börjar bli trött och lite rädd för han nu för han ändrar sig i sitt humör hela tiden och vill göra slut. Då säger han att han ska polisanmäla att hans cyklar är stulna och att jag har tagit dom och det andra jag fått.
  Jag undrar hur jag ska gå till väga? Är det hans saker när dom är hos mig och jag fått dom. Han säger att det står i hans namn och då är det hans? Men allt är hos mig och jag har ju fått det av han.
  Mvh

 6. Är det lagligt att köpa t.ex. en lotion, hudolja eller liknande produkt av ett märke och sedan sälja det vidare på en egen hemsida uppdelat i mindre portioner? Och i så fall, måste man skriva ut exakt vilket märke och innehållsförteckning?

 7. Hej!
  Jag är skild sedan 2011, tillsammans med mitt ex har jag två barn, en är 13 och en fyller 16 i oktober.

  Vi har varannan vecka på den yngsta och vi är överens om att vi sköter vår egna vecka utan den andres påverkan även att det inte står nedskrivet i någon form av avtal. Vi har byte måndagar efter skolan.

  I fredags tog jag ledigt från skolan för den yngsta då han skulle till tandläkaren på morgonen och sedan följa med oss till London över helgen.
  Är jag skyldig att berätta för mitt ex när jag tar en dag ledigt från skolan? Är jag skyldig att berätta för exet att jag åker utomlands med sonen?

 8. Hej, jag och min sambo planerar att gifta sig men han har nu fått avslag på sin asylansökning. Hur skall vi gå till väga för att få gifta oss i Sverige?

 9. Hej,
  I och med den uppmärksamhet sexualbrott, mer specifikt våldtäkter, fått i media det senaste året undrar jag om det finns brister i Sveriges lagstiftning som gör det svårare att fälla den misstänkte, och i sådant fall vad kan man göra för att minska denna typen av brott i framtiden? Behöver lagen ändras för att underlätta rättsprocessen och gynna offren istället för förövarna?

 10. Efter beslut från Försäkringskassan, vilket jag hade 2 månader på mig att överklaga och har gjort inom föreskriven tid, har jag nu fått meddelandet att min omprövning kommit in, att det är väldigt många och att beräknad tid för omprövning är ca 25 veckor.

  Är det en laglig/rimlig handläggningstid, med tanke på att det handlar om ekonomi och överlevnad?

 11. FÖR KÄNNDOM

  Lite fakta om mig Maria

  Sen 2004 då jag flyttade hit från Stockholm pga privata problem med bla min fd make .
  Orkade jag inte bo kvar i Stockholm utan började leta efter ett bra hus i där min familj en gång hade en sommarstuga.
  En dag hittade jag två hus ett i Närområde och ett 1 mil utanför
  Jag bestämde mig för huset lite utanför ———
  Mäklaren som sålde huset förklarade att detta var ett drömboende med vacker natur och fantastiska grannar .
  Vilket senare visa sig var totalt fel.

  Grannarna önskade mig aldrig Välkommen till Byn istället stod dom bakom sina gardiner och tittade mot mitt hus hela dagarna.
  Efter c:a 3 år började det hända andra saker, min post kom öppnad, en dag kom jag ut till bilen då någon hade satt en kniv i ett av däcken. En annan gång hade dom petat in stenar mellan bromskivorna, en gång lossnade mina backspeglars glas utan vidare då någon lossat på dessa under natten. Osv Osv.

  Jag bestämde mig för att sälja och anlitade en Mäklare. Han trodde inte det skulle va några problem att sälja men på visningen kom det bara grannar ?
  Huset blev inte sålt.
  Bor kvar 3 år till och gör ett nytt försök att sälja , nu har det även hänt att någon gått in i huset då jag varit borta och en större postväxel försvann, det hände vidare att någon kastade en lerkruka på min parabolantenn så min TV gick sönder.
  Den nya Mäklaren förklarade att jag hade ett välvårdat hus och la ut annonsen.
  INGEN HÖRDE AV SIG PÅ EN MÅNAD DÅ HAN AVSLUTADE DET HELA !

  Vi har nu kommit fram till 2016 då jag vill försöka sälja huset igen.
  Men den här gången vill jag försöka sälja själv , så jag lägger in en annons på BLOCKET. Efter en vecka har över 1000 personer titta på annonsen men ingen har hört av sig , vilket vi tyckte va märkligt?
  Kontaktar BLOCKET som själva tycker detta var konstigt o dom ger oss ett hemligt nr.
  Min särbo försöker ringa detta nummer men kommer aldrig fram så ” någon ” måste gjort något med telefonnr ?
  Vi tog därmed o bort annonsen.
  Min dotter som sitter o tittar runt på Facebook upptäcker något märkligt hon hittar VÅR HUSANNONS på första sidan på en grannes Facebook sida , Vår hus låg på hans Facebook.

  Där började folk göra narr av mitt hus , men även av mig privat. Kallade mig för Psykfall, att jag var tokig , jag var en idiot , och mitt hus var ett stort skämt enligt denna granne även ORUSTAT.
  C:a 80 personer trakasserar mig och min dotter sparat ALLT NAMN o VAD DOM SÄGER etc etc.
  Den person som lagt upp mitt hus på sin egen Facebooksida har även 3 gånger försökt köra ihjäl mig, polisen lägger bara ner detta ?

  Jag behöver hjälp med en Stämmningsansökan på de värsta Förtalen. Jag får Rätthjälp enligt mitt Försäkringsbolag. Jag behöver härmed en Advokat som kan hjälpa mig med detta.

  KAN JAG STÄMMA C:a 45 PERSONER FÖR FÖRTAL ?
  Maria

 12. Jag har dejtat en kille och fått fina gåvor som dyra tävlings cyklar telefon mm.
  Så fort vi bråkat så vill han ha tillbaka sakerna. Har han rätt till det när jag fått dom?

  Vill ej bli publicerad!

  1. Nej det har han inte. Via en gåva ingår man ett muntligt avtal. Avtal får inte brytas oavsett om de är muntliga eller skriftliga.

 13. Hej, jag är gift sedan 10 år tillbaka med min man som kommer från ett europeiskt land. Han har 2 vuxna barn från tidigare äktenskap som bor i Turkiet och vi två har ett gemensamt barn.Vi vill köpa ett hus i Sverige och lånet till banken blir gemensamt så klart och min fråga är om hans barn som bor i Turkiet ska ärva hans del av vårat hus i Sverige, i så fall hur kan vi göra så att bara vårat gemensamma barn ska ärva oss utan att blanda in hans andra två barn från förra äktenskapet? Tack i förhand.

 14. Jag och min fru saknar äktenskapsförord
  Vi har två barn, och hus.
  Vi vill båda skriva ett papper om att vårt innehav på våra ISK konto skall vara privat egendom efter ett visst datum, och att även regelbundet sparande på detta konto efter detta datum skall betraktas som privat egendom ( dvs inte större enskilda insättningar)!
  Behöver man göra det mer komplicerat än så här för att ha ett juridiskt papper som särskiljer kapital vid en eventuell skilsmässa?
  Eller måste det vara mer komplicerat än så här?

 15. Hej!
  Jag flyttade till Skogstorp 2012. Fick en faktura på 450 :- av som är årskostnad. Vägföreningen är ideell och startade 1975. Tänkte att det kan ju vara bra med en vägförening som man kan ha nytta av. Åren gick och det hände i stort sett ingenting på området. Började fundera på vilken funktion föreningen egentligen har. Gick in på deras hemsida som jag uppfattade som ofullständig och i hopsnickrad. Där redovisas på styrelsemöte vad dom hade uträttat på området som gräsklippning, snöskottning, mm. Fick en känsla att det var påhittat och skrev ett mail där jag ifrågasatte deras funktion och påpekade att dom endast hade kontakt med kommunen gällande div bristfälligheter på området. Meddelade att fakturan tänkte jag inte betala. Skickade tillbaka fakturan till kassören Emil Johansson. Efter några dagar låg fakturan i min brevlåda med utläggning av Emil om föreningens arbete med att sköta grönytor, snöskottning, gräsklippning och sopning, samt att föreningen emotser min betalning.
  Faktum är att jag aldrig blivit blivet tillfrågad om medlemskap i föreningen. På hemsidan står att läsa att dom som inte betalar skall få påminnelse och hembesök innan inkasso. Mina tankar går då till maffiametoder. Jag har faktiskt begärt utträde av mitt påtvingade medlemskap dock utan gehör.
  Min fråga är: Har en ideell förening som Skogstorps Vägförening laglig rätt att låta ett sådant här ärende gå till inkasso?
  Med vänlig hälsning: Göran

 16. Hej.

  Min son har sedan flera år ingen kontakt med sin far. Denne vistas sedan en längre tid tillbaka och efter vad vi förstått, permanent i ett afrikanskt land. Han är infödd svensk medborgare, men enligt Ratsit fortfarande folkbokförd på sin före detta hustrus adress i en svensk kommun. Eftersom han dock bott utomlands i omgångar får han väl numera anses vara utvandrad sedan även det äktenskapet upplösts.

  Vi vet i stort sett ingenting om hans levnadsomständigheter i utlandet, men har anledning att misstänka att hans tillvaro är turbulent. 

  Vi funderar nu på vad som händer om han skulle råka avlida utomlands. Enligt den nya svenska lagstiftningen från 2015 gäller arvsreglerna i det nya hemlandet där man anses vara stadigvarande bosatt. 

  Så till min fråga: Om den avlidne till exempel har skulder som överstiger tillgångarna, eller om denne har ingått en ny äktenskapsliknande relation, riskerar då vår son att bli indragen i en komplicerad arvstvist med myndigheterna eller pappans eventuellt nya krets av anhöriga på en helt annan kontinent? Kan sonen rent av bli ansvarsskyldig för skulder eller andra betalningsanspråk som kan ställas på pappans dödsbo? Sonen är ensam bröstarvinge men enligt svensk lag ärver man inte skulder?

  Några samtal med hans far om saken är som tidigare nämnt inte möjliga att föra. Vi gissar att han inte varit förutseende nog att skriva något testamente. Hur kan vår son försäkra sig emot mycket obehagliga överraskningar i framtiden liknande en framtida rättstvist på en annan kontinent?

 17. Hej !
  Jag har skadat mig hemma och fick två frakturer på ländryggen L3+L2. nu har det gått ca 2 år och jag har börjat jobba igen med ett enklare jobb (fysiskt).
  Min skada är anmäld och godkänd som en olycka och har behandlats som ett olycksfall.
  Jag har enligt deras bedömning fastställts till 2 % definitiv medicinsk invaliditet med hjälp av deras medicinska rådgivare.
  Jag är helt begränsad i ländryggens vridrörelser och har begränsad böjfunktioner fram ca 60 grader och ca 5 grader bakåt efter skadan.
  Mina reflexer är helt borta från knäna och neråt och jag går på morfin hela dygnet, för att kunna få några timmar sammanhängande sömn och kunna utföra dagliga sysslor. Min bedömning är betydligt mer än 2 % invaliditet.
  Hyr går jag tillväga om jag vill pröva deras beslut?
  Pierre

 18. Hej,

  Om inga uppgifter om filmförbud förekommer, får jag då filma på en konsert eller teater?

  Får jag i så fall ge ett exemplar av filmen till kompis som varit med?

  Borde väl vara OK, då han likväl hade kunnat filma själv?

  MVH
  Markus

 19. Hej.
  Om man kört av vägen med sin bil, med ganska hög promille i blodet.
  Detta är första gången något sådant händer. Undrar nu om det ser bättre ut att man slutat dricka och börjat på beroendecentrum så straffet blir lägre?

 20. Jag bor officiellt tillsammans med en släkting sedan cirka tio månader tillbaka. Jag har inget annat boende. Det blev beslutat att min släkting måste lämna bort sin lägenhet eftersom han har ett annat hus med sin familj men de ska separera. Om beslutet blir slutgiltigt överlämnas lägenheten till mig i fall jag stått i kö i över sju år.

 21. Hejsan,
  Mitt namn är Michael och fick idag hem en återkallelse utav körkort samt körkortstillstånd. Det står att jag gjorde mig skyldig till vårdslöshet i trafik vilket jag har blivit dömd för tidigare. Anledningen är att jag inte anpassat hastigheten till vad trafiksäkerheten krävt i anslutning till en skarp kurva. Domslutet säger att jag emellertid inte åtalad för hastighetsöverträdelse utan endast för att inte anpassat hastigheten.
  Spärrtiden är på 4 månader.

  Vad jag kan utläsa utav körkortslagen (1998:488) 5kap 3§ 1-9 så bör de inte återkalla mitt körkort med denna domen som bakrund.

  Det jag undrar är om det finns anledning till att överklaga detta beslutet.

  Jag fick aldrig hem mallen för yttrande angående omhändertagandet.

  Skulle det kunna räknas som särskilda skäl till att endast få en varning att båda mina föräldrar är sjukskrivna och beroende utav mitt körkort, samt att mitt nuvarande arbete kräver körkort?

  Mvh Michael

 22. Hej!
  Kan ett spelbolag (Unibet) stänga ens konto efter att man förlorat närmare en miljon kronor eller mer sen jag öppnade kontot hos de? De säger att det har med ansvarsfull spelande att göra och därför stängs mitt konto hos de i minst en månad.

 23. Hej,

  Min väninna har varit i ett minst sagt dåligt förhållande med en man och de har nu en vårdnadstvist om deras barn.

  De brukade bo tillsammans. När han flyttade ut tog han med sig det mesta av sina grejer men det ligger fortfarande kvar några av hans saker i förrådet som tar väldigt mycket plats. Hon har bett honom att hämta dessa men han har ej gjort detta.

  Min fråga är; kan man då slänga dem sakerna? Lägenheten inklusive förrådet står i hennes namn så jag tycker att hon borde ha rätten att slänga dem.

  Hon är bara orolig att om hon slänger dem så kommer det kanske negativt påverka vårdnadstvisten för hennes del.

  Tacksam för svar!

 24. Vid förfrågan avseende att göra ett vigselbevis giltigt för registrering i annat land (öststat) erhölls följande svar från auktoriserad översättare:
  “Förutom översättning behövs det även apostiler – en på originalet och en på översättningen. Även apostilar ska översättas. Sammanlagt kommer det att kosta 1150 SEK.”
  Det är också vad jag betalt.
  Kan översättaren sedan säga nedanstående då det uppmärksammades i öststatslandet att apostilerna inte var översatta och allt måste göra om där borta.
  Svaret jag fick var följande:
  “Jag har ett fast paketpris: Översättning av vigselbevis + 2 apistlar från Notarius Publicus. Inget annat är beställt.

 25. Sade upp mitt medlemskap på ett gym 23/10 via mejl. Hade en månads uppsägning. Jag tog bort autogirot då man betalar i förskott. Gymmet menade att jag måste komma dit och skriva under uppsägningen vilket jag gjorde. Eftersom jag skrev under i slutet av november skulle de dra 367 kr i slutet av november. Jag gjorde ett nytt autogiro medgivande på banken den 24/11. Nu, 1/12, skickar gymmet en faktura med extra avgifter, 800kr, och hotar med inkasso. Trots att banken skickat till dem att godkänna autogirot, påstår de att de inte kan se i sitt system att det finns ett medgivande. Måste jag betala 800? Eller har de gjort fel och kan inte kräva mig på summan?

 26. Hej jag har en fråga jag har träffat en jätte trevlig kille och är vi förälskad i varandra, och tänker vi o flytta ihop , men problemet är jag har ju skuld hos KF. Hur påverkar i hans ekonomi? KF har redan utmätt min lön och dragit pengar som de vill ha,det är ju min skuld o inte han. Det är min stora frågan hur? Jag ska lösa detta vi vill bor ihop som sambo.jag vill ju inte att han kommer o bli drabbad av KF ingående hans ekonomi.

 27. Jag tänker på den kvinnan som hade MS och där FK drog in hennes assistent timmar efter att regeringen sagt att timmar måste minskas för dessa personer. Nu visade det sig att FK och en anställd där hade räknat fel och det gjorde alltså att kvinnan avled.
  Kan man anmäla/åtala FK lr den anställde för vållande till en annans död?

 28. Hej! Om en 11 årings föräldrar ger henne ett kontarakt som handlar om 11 åringens framtida lön och hon skriver på den, men nu som 19 åring ångrar att hon skrev på kontraktet, finns det ett sätt att få kontraktet ogiltigt?

 29. Får man som vuxen ta ifrån ett barn sin ipad om man VET att de spelat in konstiga filmer på sig själv? Alltså får man gå igenom en data/telefon/surfplatta utan barnets tillåtelse, utan att man bryter mot en lag eller barnkonventionen?

 30. Hej,
  min vän ska flytta till Irland (ej Nordirland) där hen kommer ta ett heltidsjobb.
  Hen kommer eventuellt även att arbeta på distans som timanställd i Sverige där hen kommer arbeta strötimmar (upp till 40 timmar per månad). Hen kommer alltså eventuellt ha två anställningar, en i Irland där hen kommer registera sig som bosatt och en på distans i Sverige. Hen kommer bo över ett år i Irland.

  Kommer hens Irlandslön beskattas i Irland och hens strötimmarslön i Sverige? Eller hur går det till?

 31. Hej jag signera en kontrakt 16 november och kontrakten kommer att gäller från 1 december! hyra är till en lokal till en ateljéer, och redan nu jag känner mig lorad! så jag har lie frågor.

  1- Hyresvärden sa att de ska installera vatten och nu ser jag att de bara vill installera en slang från under våning mellan trapporna och upp till lokal jag ska hyra. Är det lagligt?

  2- Hyresvärden sa också att de ska installera El Element “VANLIGA PROVISORISK EL ELEMENT! INTE OLJERADIATOR” måste den El Element gödkänn? eftersom de har börjat installera El Element som jag tror att de inte kommer att stödja installeras obestämd tid och jag tror att den kan orsaka brand.

  3- Hyresvärden så att jag kan skaffa egna abonnemang, det är skrivet i kontraktet också! men jag har inte fått Anläggning:ID till elmätaren för att kunna skaffa min abonnemang.

  4- Så efter allt detta har jag rätt att avbryta avtalet? på anledningen att jag har inte fått det som vi kommit överens i avtalet? Måste jag acceptera detta och väntar tre månader eller får jag avbrytta inan 1 december? hur gör jag då om det går att avbryta?

  5- Om allt detta får jag inte avbryta avtalet hur funkar med uppsägningstid? jag har mejla till de redan och sa att jag vill sega upp mig men de svarade att då måste jag väntar tre månade vi hade kommit överens i avtalet!

  a- måste jag skriva via post min uppsägning eller funkar via mail? och när måste de fått brevet för att uppsägning gälla? hur gör man rätt?

  Mvh
  Yoan

 32. Hej!
  Finns det någon möjlighet att “skydda” de pengar man tjänar under äktenskapet från att delas vid en ev skilsmässa om man är gift? privatpension sparande också? Kan man skriva ett äktenskapsförord ?
  Jag vill skydda mig om en partner blir skyldig pengar till statliga bolag eller privat bolag också?
  vad kostar skriva ett äktenskapsförord?
  Tacksam för besked?

  MVH

  Tina

 33. Hej,
  Jag har fått en egendom lagad av en hantverkare som i avtalet beskrev att jag ska få 10% rabatt på materiella kostnader.
  När den specade fakturan kommer är utgångspriset dubbelt så höga jämfört med om jag köpt exakt samma artikel själv i butik.
  Deras försvar var att hantverkaren inte har haft tid att leta upp det billigaste alternativet, utan har bara köpt det första bästa i butik och därav den höga prissättningen.
  Företaget vägrar att visa butikskvitton för att bevisa priset.
  Är detta ett avtalsbrott som jag kan bestrida?
  Och i så fall, hur går jag vidare med ärendet?
  Tusen tack på förhand.

  Mvh, Anton

 34. Hej jag äger en enskild väg som inte är avsedd för allmänheten. Grannen har servitut inskrivet om att få använda denna för tillträde till sin mark. I servitutet står inskrivet att vi skall dela på kostnaden för underhåll av vägen. Som vägägare anser jag att innan åtgärder vidtas skall jag tillfrågas. När jag kom hem idag ser jag att denna markägare utan min tillåtelse har genomför vegetationsröjning utanför vägen (upp till 2 meter utanför vägen)

 35. Hej, Tacksam för hjälp med följande situation.Min fru fick avslag eftersom jag inte kan bli hennes anknytningsperson. MIG 2014:5 Jag har PUT och undrar det kommer att vara så resten av mitt liv, att jag kan inte bli anknytningsperson?

 36. Hej! Jag har träffat en man under snart 1,5 års tid. Mannen har varit gift tidigare och har två döttrar som är 14 resp 15.
  Mannens ex tog lån i hans namn när dom va gifta utan hans vetskap och dom lider han för idag. Dom har även ett gemensamt lån kvar på huset de ägde ihop.
  Hon är redan hos kronofogden o nu har han fått hem papper om utmätning för det drabbar även han.
  Igår delade vi på oss. Hon sätter käppar i julen hela, hela tiden. Finns det något han faktiskt kan göra?

 37. Hej! Jag har träffat en man under snart 1,5 års tid. Mannen har varit gift tidigare och har två döttrar som är 14 resp 15.
  Mannens ex tog lån i hans namn när dom va gifta utan hans vetskap och dom lider han för idag. Dom har även ett gemensamt lån kvar på huset de ägde ihop.
  Hon är redan hos kronofogden o nu har han fått hem papper om utmätning för det drabbar även han.
  Igår delade vi på oss. Hon sätter käppar i julen hela, hela tiden. Finns det något han faktiskt kan göra?

 38. Köpte en villa för fyra månader sen och har nu upptäckt en fuktskada i tvättstugan. Det kommer från ett fönster som är otätt på övervåningen och det har gjort så svartmögel har spridit sig på stora delar av väggen. OBM som gjorde överlåtelsebesiktningen har inte skrivit någon anmärkning om detta fönster eller att det borde göras en undersökning utan dem har inte nämnt någonting. Nu står jag med ett renoveringsbehov som jag har fått offererat till en kostnad på 74000 :- i endast tvättstugan. Kan jag kräva pengar på skadeersättning på fönster/panel mm också? Såfall blir det ju genast mycket dyrare. Eller är detta något som jag borde ha upptäckt under husesynen innan köpet?

 39. Hej för några dagar sen hade min kolega blivit tagen av polis för kokain innehav 1g. Och ett possitiv blodprov allt skedde på krogen de hade ett stort fest där. Nu är han orolig för konsekvenserna. Vad kan hända nu med han själv, kommer hans körkort att bli indragen? Och kommer det att beröra hans barn på något sätt. Han är förälden till 5 barn. Det hände första och sista gången dvs. Inga tidigare brott eller annan sorts kontakt med polis.

 40. Hej! Jag äger ett fordon som är köpt från en bilfirma. Detta fordon har haft 10 ägare inklusive mig. Nu är bilen beslagtagen av polisen eftersom den är anmäld som stulen av ägare nummer 6(privatperson). Han påstår att han inte har fått sina pengar från nummer 7(bilfirma) MEN han hade redan skrivit på ägarbyte eller någon fullmakt och hade blivit lovad att få sina pengar en månad senare. Bilen bytte ägare 2 ggr till tills jag köpte den.Jag undrar DELS om jag blir tvungen att lämna ifrån mig bilen fast det finns kvitto på mina transaktioner samt att bilen står på mitt namn DELS hur länge har jag på mig att häva köpet.
  Tack
  HD

 41. Hej,
  Jag har fått avslag i min deklaration på mitt avdrag för resor till & från arbetet.
  Skatteverkets motivation är att jag inte gör en tids vinst på minst 60 minuter varje resväg, och att väntetiden efter min promenad till hållplatsen och bussens avgångstid inte får medräknas.
  Jag har bett skatteverket att visa var detta står någonstans, men får svaret att det inte finns skrivet i någon lagtext.
  Om väntetiden inkluderas så gör jag en tidsvinst på mer än 60 minuter varje resväg.
  Vad gäller ?
  Och hur skall jag gå tillväga för att få rätt ?

 42. Hej.
  Min bror har köpt en jordbruksfastighet av mina föräldrar.Mins föräldrar har en revers och jag och mina syskon tilldelades en summa utöver denna. Frågorna är dessa:

  ·Vad händer med reversen om min bror går i konkurs?
  ·Vid dödsfall
  – Min bror (han är gift men gården står endast i hans namn)
  – Min mor och/ eller far

  Tack på förhand

 43. Hej!

  Har jag rätt att kräva ut semesterdagar i ersättning om jag har kvarvarande dagar vid en visstidsanställnings upphörande?

  Mvh, Emelie

 44. Hej,

  För ca två månader sedan lämnade jag in bilen på verkstad.
  Det skulle göras en vanlig service, rekond, däckbyte, byte av spolarpumpar fram och bak samt limning av duken runt växelspaken.
  Fast pris på 3800:- för ovan angivna.

  Fick priset på torsdagen och verkstaden sa att vi skulle lämna bilen måndagen efter, så rekond och allt kunde utföras samma dag eller dagen efter.

  Lämnar in bilen på måndagen enligt överenskommelse.
  I slutet av veckan har vi fortfarande inte hört nåt från verkstaden och vi kontaktar dom och de i sin tur säger att bilen snart är klar och skall då kontakta oss.
  Vi accepterar detta då de reparerat en annan bil åt oss vid några tidigare tillfällen med gott resultat.

  Ytterligare ett par dagar går och vi hör fortfarande inget av verkstaden utan blir tvungna att kontakta dom igen.
  Bilen är fortfarande inte klar och killen på verkstaden frågar om vi haft nåt problem med bilen.

  Det har vi inte upplevt.
  Vi undrar varför han undrar och får till svar att bilen inte startar och att en lampa med economy mode lyser.
  Verkstaden meddelar oss att han har en specialist som skall se över problemet och lovar att återkomma så fort han hör något.

  Ytterligare några dagar går och vi ringer verkstaden igen, och får svaret att bilen blir klar idag, och att verkstaden skall höra av sig.
  Vi hör inget och ringer dagen efter för att hämta bilen.
  Bilen är fortfarande inte klar och verkstaden vet inte när det skall bli klart.

  De säger att de lämnat bilen på Citroên och att de skall fixa felet.
  Ringer Citroên själv och de vet inte vid tillfället att de har fått in bilen.

  Dagen efter kontaktar jag verkstaden igen då min sambo måskte ha bilen på lördagen för att åka med vår son till Skåne.
  Då säger han att bilen skall bli klar innan fyra idag (fredag) och lovar att ringa direkt Citroên har hört av sig.
  Väljer då återigen att kontakta Citroên för att se om detta stämmer.
  Vid detta tillfälle har Citroên åtminstonde bilen hos sig men de kommer i bästa fall kunna titta på den i början av kommande vecka, får jag som svar från Citroên.

  Kontaktar direkt verkstaden och meddelar detta, och meddelar att de får fixa en hyrbil åt oss så länge.
  Det slutar med att vi kommer överens om att få en lånebil tills vår bil är klar så att min sambo och son skall kunna ta sig ner till Skäne.

  Bilen vi får låna haverarar på väg hem från Skåne (kopplingen rasar).
  Bärgare får beställas och min sambo och medresenär plus tre barn får kontakta vänner som får åka nästan fyrtio mil (tur och retur) i två bilar för att alls skall komma hem.
  Alla kommer dock hem och mekanikern väljer att hämta sin bil på egen hand.

  När familjen kommit hem åker jag dagen efter till Citroên för att se hur det går.
  De säger att de väntar på att mekanikern skall kontakta dom för att berätta var han har gjort och vad som skall göras.
  Detta beroende på att bilen inte svarade alls mot datorn när de skulle koppla upp den, och att några boxar eller liknande inte var kopplade som de skulle (vet inte vad det var för boxar, då jag är novis på bilar).

  Ringer mekanikern och påpekar detta dagen efter (får inte tag i honom direkt efter besöket).
  Han säger då att han varit i kontakt med Citroên efter jag varit där (Citroên ringde upp honom).
  Dubbelkollar detta med Citroên och denna gång stämmer uppgifterna.
  De bekräftar att de fått en order på att åtgärda felet, men vet inte hur lång tid detta kommer ta pga semestertider och beställning av delar.
  Detta förstår jag fullt, då det inte är dom som lovat nåt från början.

  Hela sommarsemestern fick vi alltså låna till oss till bilar för att kunna semestra normalt.
  Vi har visat ett enormt tålamod, vilket även mekanikern på Citroên påpekade.

  När bilen till slut blev klar hade det gått över en månad sedan vi lämnade in den.
  Bad då att få en faktura på jobbet, för vi skulle rådgöra med nån som hanterar ärenden som detta.
  Vi får då svaret att det inte går, för vi sagt att vi ska betala kontant och att det inte går att göra om till en “vanlig” faktura.
  Betalar vi inte direkt får vi inte tillbaka bilen är svaret vi får.
  Vi betalar och åker därifrån.

  När jag senare ser på bilens trippmätare visar det sig att denna visar över 4000 mil mer än när vi lämnade in bilen.
  Påpekar givetvis detta för mekanikern, och får svaret: Inga problem, Citroên fixar.

  Kontaktar Citroên, men de meddelar att det inte går att åtgärda.
  Detta beroende på att mekanikern prövat att få igång bilen med en gammal box som är tagen från en bil som gått längre än våran.

  Efter detta har jag försökt få ett förslag på lösning av mekanikern.
  Ringde upp honom en torsdag för ca en månad sedan och bad honom komma med ett förslag under fredagen. Han bad då att få kontakta mig på måndagen istället, vilket jag accepterade.
  Återigen hörde jag inget av honom.

  I torsdags skickade jag återigen ett meddelande till honom med förslag till lösning.
  Återigen inget svar.

  Bilens värde har enligt värderingssidor på internet tappat värde på drygt åtta tusen kronor.
  Utöver detta har som jag nämnde tidigare ytterligare utgifter tillkommit pga detta.

  Nu har jag bestämt att ta ärendet vidare, för att få ett slut på denna trista historia.

  Finns det någon form av förslag till hur det ekonomiska skall lösas.
  Vi har alltså vart utan bil hela semestern, men har som sagt haft överseende med detta då vi båda inser att vi har det ganska bra som vi har det trots allt (vad är en bil jämfört med att leva i exempelvis ett krigsdrabbat land).
  Bilen har tappat dryga åtta tusen i värde, samt att vi betalat 2 x 400:- till de bilar som hämtade oss vi kopplingshaveriet.

  Mycket tacksam för svar

  Med vänlig hälsning,
  Johan

 45. Hej jag undrar hur man går till väga det är så att min kille är hemmans ägare ihop med sin bror och hans bror ställer bara till helvete min kille sköter om stället o skogen men min kille skulle vilja komma ur delägarskapet hur går man till väga att få stycka av halva hemmanet är på 83 hektar. Min kille har det jobbigt han äger alla verktyg i garaget men hans bror slarvar bort eller så tar han dem så min kille måste köpa nya hur skall han få ersättning för allt han förlorat hans bror säger bara att han vet inte var de finns och kille min har en fin ordning på alla verktyg eftersom. Han behöver verktygen. Då han är på hemstället detta är olidigt hans bror har sålt skog utan att redovisa för min kille är inte det olagligt? Mvh tina

 46. Hej,
  jag har eventuellt tänkt att ingå äktenskap endast för att hjälpa en person med att få ett permanent uppehållstillstånd. Ett äktenskapsförord kommer att upprättas. Äktenskapet är tänkt att upplösas efter att Put beviljats. Jag vill inte att personen jag ingår äktenskap med ska ärva något av mig om jag skulle råka avlida under äktenskapet. Är det juridiskt möjligt och hur skall ett sådant dokument skrivas så att det inte råder några som helst tvivel om vad som gäller.

 47. Hej!

  Ang medborgare i ett annat EU-land som ev ska bosätta sig i Sverige. Det är svårt att få bra och entydig information via internet. Detta gäller även de olika myndigheternas hemsidor. Pga detta skulle jag vilja ha svar på vissa frågor av en juridiskt kunnig person. Här är frågorna:
  – Hur kan man lättast, enklast och snabbast få ett svenskt personnummer?
  – Hur snabbt kan man börja arbeta deltid, behövs svenskt personnummer?
  – Får man sjukförsäkring (motsvarande vårt “lilla blå kort”) via hemlandet innan man får svenskt personnummer?
  – Går det att skaffa tandvårdsförsäkring utan svenskt personnummer?
  – Olycksfallsförsäkring?
  – Livförsäkring?

  Personen, som är i 20-årsåldern, har för avsikt att först lära sig svenska, därefter gå på universitet och ev arbeta deltid under den första tiden.

  Övriga kommentarer?

  MVH/P

 48. Jag har en fråga å min systers vägnar. Hon har lite gett upp och orkar inte bråka men mår väldigt dåligt så jag har lovat att kolla upp detta åt henne.

  Hennes ex har haft barnen hos sina föräldrar tre år i rad och tänker ha så i år också. Han hävdar att det är hans vecka och då har han rätt att ha dom. Punkt slut! Jag har kollat ända fram till 2020 och surprise, det är hans vecka varenda år!

  Kan han göra så här? Finns det inga regler för högtider och har hon över huvud taget någon chans att ta detta vidare? Barnen får ju ALDRIG fira jul med vår sida av släkten. De har ju under tiden de var ett par kört med vartannat år hos våra släkter under många år och detta ställer ju till det i många led då alla med respektive även dom har jul med andra familjer vartannat år och då funkar det ju inte heller att vi alltid kör tex juldagen. Nu är det vår familjs jul i år men han totalvägrar och hävdar att han har rätten på sin sida.

  Hjälp!! Är det någon mening att göra något?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.