Fråga Juristen

Fråga juristen online – fråga en jurist gratis – ställ en fråga gratis till en jurist!

Sidan är fortfarande under utveckling och vår tjänst har ännu inte lanserats, men ställ din fråga i kommentarsfältet – är det en fråga som kan besvaras tämligen enkelt så kommer vi att besvara frågan tills dess att tjänsten lanserats. Viktigt att tänka på att svaret kommer att vara enkelt och ska inte ses som ett uttömmande svar på din fråga, utan vill du känna dig säker så rekommenderar vi dig att söka vidare i din fråga och eventuellt söka rådgivning hos på riktigt.

Fråga advokat online gratis?

Kom gärna med idéer och tala om för oss vad du skulle vad du skulle vilja få ut av tjänsten!

Fråga jurist gratis svar på juridiska frågorfråga advokat gratis!

Sökningar relaterade till Fråga Juristen

 • gratis rådgivning advokat Göteborg
 • gratis rådgivning advokat Stockholm
 • gratis rådgivning jurist bodelning
 • gratis rådgivning advokat brottmål
 • gratis juridisk rådgivning dygnet runt
 • gratis advokat vårdnadstvist
 • advokat rådgivning dygnet runt
 • gratis juridisk rådgivning familjerätt

OBS! Tänk på att er fråga blir publik och alla kommer att kunna se den. Därav är extra viktigt att ni inte anger information i frågan som ni inte vill att någon annan ska se.

474 thoughts on “Fråga Juristen”

 1. Hej!

  Jag har en fråga som rör bevittnad information nedskriven i en journalanteckning av en doktor och behöver nu en lagmans syn på saken.

  Jag hade vittnat om att en kompis hade en tydlig måttökning ( uppmätt med exakt centimetermått med måttband ) på ett ben.

  I journalen hade läkaren uttryckt : att jag sett en “möjlig måttökning”.

  Nu har doktorn på eget bevåg strukit hela meningen, (hela vittnesmålet alltså), detta trots att min kompis verkligen vill ha uppgiften kvar och att jag fortfarande hävdar att jag bevittnat en måttökning som var fullt mätbar på benet.

  Eftersom jag fortfarande står för vittnesmålet, så undrar jag om detta är rätt och riktigt?
  Bevittnade uppgifter av tredje part, kan ju inte strykas hur som helst. Jag har ju inte ändrat uppgifter och jag står för det jag sagt och säger. (Är myndig, akademiker, har perfekt syn, kan hantera måttband och är garanterat ostraffad f ö.)

  Mvh AL

 2. Hejsan, Undrar vad som sker om man har en skuld till ett företag som har gått i konkurs?.
  Skulden har legat hos kronofogden i 7 års tid, Och nu när jag försöker göra mig skuldfri från ett företag som ej längre är verksamt.
  Har inte fått någon info att företaget sats i konkurs( fick höra det på omvägar och kolla ratsit och det stämde) och ingen info ifrån någon konkursförvaltare i heller.?
  Vad sker nu?

 3. Hej! Jag är ensam bröstarvinge och min mamma har cancer. Läkaren har gett ett besked att hon kan dö närsomhelst men har max 2år kvar att leva. Hon har många ggr nämnt att hon ska göra mig arvslös. Hon har tydligen sagt upp alla sina försäkringar och nu har hon lagt ut sin lägenhet till försäljning,i syfte att jag inte ska ärva den egendomen. Hon har sagt att hon ska ge bort alla pengar som hon får för lägenheten. Kan det gå till så? Så att jag står utan något alls vid hennes bortgång?

 4. Hej jag ska skilja mig med min fru hon kräver det och vill att jag ska betala för vård av barn eller ta hand dem under två veckor. Har inget jobb pluggar fortfarande har ingen lägenhet samt ingen hyreslägenhet bor hos min mor nu . Blev tvungen att flytta . Vag ska jag förvänta mig från hennes sida samt vad kan jag göra för att driva det hela till slut ? Jag vill nämna att jag tar hand om mina barn fast det är bara 2 av dem tre som är mina . Hur går jag till väga om det blir jag som ska driva ärande fram?

 5. Har utskriftslabb som Fujifilm och liknande någon skyldighet att kolla att bilderna som skrivs ut via de inte är copyright skyddade? (T.ex. Om det står i filens information att de bilder är copyrightskyddade och ej får skrivas ut?)

 6. Hej,
  Min bror och jag har hjälpt vår mamma att betala amorteringar och räntekostnader på hennes sommarstuga då hon har haft ont om pengar. Hon kommer nu att få ut pengar från ett arv och vill gärna “köpa ut” oss från huset. Hur ska det gå till rent praktiskt? Kvittar man bara rakt av det som har betalats eller räknar man i förändringar i husets värde? Som jag har förstått det är räntan ganska hög och mycket av det som betalats har gått till räntekostnader. Jag har betalat 1500kr i månaden i ca 5 år.

 7. Hej, jag och min exman har flyttat isär och har barnen boende varannan vecka hos oss, nu har han skaffat två katter trots att både vår yngsta son samt jag har allergi. Är det ok att han gör det trots att han vet att både han och jag är allergiska?

 8. Hej!
  Jag och min sambo har nyligen bestämt oss för att separera. Vi har muntligt kommit överens om att jag ska lämna lägenheten om ca 2 mån, då jag ska ha lyckats få in en buffert och ta mig vidare. Men eftersom missbruk av narkotika förekommer hos hen som skiftar i humöret efter vartannan dag, har hen hotat med att byta lås då hen varit uppe i varv. Och nu gjort de. Hen står på hyreskontraktet men jag har varit/är folkbokförd där i ca 3 år. Polisen har nu gjort en anmälan på egenmäktigt förfarande men jag står ändå utan nyckel till min egen bostad och polisen kan inget göra. Enligt sambolagen har jag fortfarande rätt att bo där , vilket jag gjorde fram tills idag, tills jag kom hem från jobbet. Sambon är svår att samarbeta med, vad ska jag göra? Kan hyresvärden verkligen hjälpa till att byta lås utan bådas samverkan då hyreskontraktet enbart står på en person? I syfte för att stänga ute den andra sambon? Hur kommer jag in i lägenhet och mina saker om sambon inte samarbetar? Vart ska jag bo just nu?

 9. Fråga:

  I en auktionsannons på Tradera står t.ex “kvitto finns”
  men det står inget om att den skulle medfölja.

  Auktionen genomförs och köparen får sin produkt som han vunnit.

  Han är nöjd med produkten, men vill ha kvittot.

  Säljaren trodde att han hade kvittot i sin ägo när han la in annonsen, men sen efteråt när köparen frågar efter kvittot, visar det sig att säljaren inte hittar kvittot, och troligen råkat slängt det tillsammans med andra viktiga kvitton.

  Hur ser det juridiska ut, I en text står nått bara om att det finns (trodde säljaren), inte att det medföljer.

  Återstår ca 7-8 månader på garanti tiden så att säga.

  Köparen betalade 4700:-
  Om köparen inte får kvitto, vill ha ha kompensation för det,
  Hur skall en ev, kompensation isåfall beräknas?

 10. Hur tolkar ni detta i vårt köpekontrakt,
  vi är säljarna

  Köparen har rätt att genom en sakkunnig person låta besiktiga fastigheten efter
  köpet. Köpet ska återgå om köparen efter genomförd besiktning, senast 217-10-11
  begära att köpet återgå.

  Min tolkning är att köparen kan häva köpet vare sig besikning eller ej och helt utan anledning.
  Mvh Henric

  1. Hej,
   Tolkar det på ungefär samma sätt som dig om inte övriga avtalet säger något annat.

   Besiktning verkar vara ett krav för att köparen ska kunna begära att köpet ska återgå.
   Sker en besiktning senast 2017-10-11 så kan köparen således begära ett återköp oavsett resultat från besiktningen.

   Så länge en besiktningen sker kan köparen med andra ord begära att köpet ska återgå utan anledning.
   Sker ingen besiktning så borde inte köparen kunna begära att köpet ska återgå.

   Antar att det är köparen som velat få med formuleringen om besiktningen.
   Denne vill förmodligen kunna låta köpet återgå ifall besiktningen påvisar fel på fastigheten som är dyra att åtgärda eller som ni vägrar stå för.
   Här får man se vad övriga avtalet säger om fel och vem som ska stå för dessa.

   Formuleringen bör ändras på så sätt att man anger under vilka förutsättningar köparen kan begära att köpet ska återgå. Detta bör givetvis ske utifrån resultatet från besiktningen.

   Annars kan köparen i princip låta köpet återgå ifall han får kalla fötter trots att besiktningen inte påvisar några stora och dyra fel (oavsett om ni tar kostnaden för dessa eller inte).

  2. Hej, jag och jag min man är bara sambo. Vi köpet en lägenhet och bott några i. Sen såldvi det och köpet ett hus som han tvingade mig att skriva på en papper som jag säger att jag är inte deltagare i huset. Huset är såklart betat med hans pengar. Då förhållande funkar inte länge. Vi har två barn. Vilka rätthet har jag?

 11. Min fråga. Vi har ett dödsbo där det finns betydande ekonomiska tillgångar- bankmedel, bil, fastighet. Dödsbodelägare är den avlidnes barn. Det finns också ett testamente som säger att sambon ska ärva halva fastigheten. I övrigt är sambolagen avtalat bort. Den nu aktuella frågan är: Vem ska betala begravnings- och boutredingskostnaderna. Är det korrekt att det är dödsboet som ska betala dessa kostnader?

 12. Detta skrev jag till FK:s forum:

  Jag har högriskskydd och jobbar idag 65 % natt på ett vikariat (månadslön) som förlängs allt eftersom i väntan på att få en tjänst. Under tiden stämplar jag upp de få procent jag inte får jobb på. Dessa timmar går jag då under det man kallar 5:1:a och har fyllnadslön då jag gör dem hos min ordinarie arbetsgivare (kommun). Tidigare då jag haft kortare vikariat har man kallat detta intermittent anställning och jag har då haft timlön.
  Nu blev jag sjuk en dag som tillhör min fyllnadstid och arbetsgivaren hävdar att jag inte har rätt till sjuklön denna dag trots att det är bokad tid. Under den intermittenta anställningen har det aldrig varit något problem.
  Facket säger att FK kan förklara skillnaden då det är ni som kan sjuklönelagen och dess tillämpning.
  Min fråga är alltså dels:
  Har arbetsgivaren rätt?
  Ska jag anmäla mig sjuk till fk istället?
  Bör jag isf anmäla mig sjuk direkt till fk nu?
  Har jag inte rätt till någon ersättning alls?

 13. Hej!

  Vi fick en väldigt påstridig granne för något år sedan och vi försökte vara henne till mötes men tröttnade till slut då hon började gräva på vår tomt då hon skulle dränera sitt hus. Hon har alltså garaget vid vår gräns. Hon kommer egentligen inte runt sin tomt vilket vi har fått rätt av från kommun. Vi är inte nöjda med arbetet hon gjort och vi har inte kommit överens om något mer än att hon ville ta en halvmeter och nu blev det cirka 30 cm istället. Vill bara höra om vi har rätten på vår sida eller om hon har rätt att göra så här utan vår tillåtelse? Vad kan man göra om man vill ta bort detta?

  // Trött granne.

 14. Om en fastighet ska ges bort i gåva med förbehåll att det ska vara enskild egendom och endast den som fått gåvan barn ska kunna ärva, inte sambo eller make. Räcker det då inte att gåvogivaren skriver detta i gåvobrevet eller måste sambos skriva samboavtal och makar skriva sinsemellan för att det ska gälla enligt dom premisserna?

 15. Hej är detta en godkänd formulering?

  Vi förklarar med detta bodelningsavtal att en bodelning har förrättats och att Fastighet på gatuadress postnr postort med fastighetsbenämning har tillskiftats sambo 1 enligt överenskommelse att sambo 1 övertar fastighetens skulder på xxx.xxxkr. Värdering har skett till marknadsvärde på förrättningsdagen i svenska kronor xkr Vi förklarar oss nöjda med denna bodelning och kvitterar ut det som tilldelats.

 16. Jag bytte bytte foder på mina två hundar och dom blev jättesjuk Fick läggas in. Foderföretaget gjorde en analys på fodret och dom skrev att det var förhöjda värden som hunden kan få lättare magsjuka av. Vet så oxå att det kan bero på fodret. Jag kräver ersättning av dom för vet kostnader och resor. Men det går dom inte med på. Behöver hjälp om det går. Mvh Helen

 17. Får ett företag driva en räkning till inkasso 2-3 dagar efter att räkningen betalt.
  Förseningen är 11 dagar på fakturan.
  Inget inkasso kan har inkommit men 5 dagar efter att räkningen är betald kommer krav på inkassokostnader är det verkligen tillåtet?

 18. Hej! Jag undrar vad lagen säger om ett uppgjort slagsmål mellan 2 vänner. Om detta nu går till domstol och domen går på (vi kallar honom A) A:s linje om att slagsmålet var uppgjort från båda parter, hur dömer då generellt rätten i detta mål? Det är mildare skador som inträffat (blått öga och fläskläpp).
  Tacksam för svar! Mvh Daniel

 19. Hej
  Jag köpte en husbil årsmodell 2002 i maj i år av en privatperson.
  Mitt krav var att husbilen skulle fukttestas innan köp, och de gjorde ägaren 3 dagar innan köp,och visade protokollet att husbilen fick godkänt på fukttestet.
  I mitten på juni åker jag och sambon och våra 3 barn på första husbilssemestern.
  Vi märker ganska snart att de är fukt på golv i toalett.
  4 v senare när vi kommer hem från semestern så bokar jag in en ny fukttest hos en större husbilsförsäljare.
  Han mäter fukthalter på upp till 80 % på flera platser i husbilen, och i garaget under mattan hittar han mögel, han säger att han tror inte att all denna fukt och mögel kan ha kommit på 2-3 månader och ifrågasätter vad husbilsfirman som gjorde testet innan har hållit på med.
  Jag kontaktar säljaren som är en kvinna från Thailand (som oxå är ägare till en restaurang. Hon är tillsammans med en svensk man.
  Hon blir arg och säger att vi har köpt husbilen, så de är vårat problem och vi får sälja den vidare, och att vi inte får ringa eller maila henne nå mer.
  Så nu vet vi inte vad vi ska göra, vill inte använda husbilen när de är så mycket fukt och mögel, så inte barnen eller vi blir sjuka.
  Vet inte vem som inte talar sanning, är första fukttestet ens gjort, känner dom fukttestaren och har bara fyllt i protokollet, dolt fel??
  Kan jag anmäla de någonstans? Eller är de tingsrätten som gäller, och måste jag då sätta mig i domstolsförhandling( de skrämmer mig).
  Och kostar pengar.
  Tacksam för hjälp.

 20. Hej,
  Vi är tre ägare av en fastighet, typ radhus. Huset är byggt i början av 1900-talet och q-märkt.
  I dagsläget är 2/3 målat i hälsingeröd färg och mittendelen som inte är underhållen och måste byta panel, målad i faluröd färg. Nu vill den som bor i mitten måla sin del faluröd när de byter panel. Även en till familj kan tänka sig att måla om sin del till faluröd och redan börjat måla garaget falurött. Den återstående familjen vill behålla den hälsingeröda färgen och har även målat uthus, garage, lekstuga mm i hälsingeröd färg.
  Vad gäller här? får de måla falurött trots att 1/3 inte vill detta?

  Tacksam för svar för att undvika osämja mellan i övrigt goda grannar

 21. Hej ! Jag äger en bostadsrätt som mina vuxna barn bor i. Den yngste flyttade med mig vid köpet och då var han 17 år. Ett år senare blev jag sambo och flyttade men sonen förblev kvar pga studier, Den äldste sonen 23 år flyttade in efter utlandstjänstgöring och hade ingen bostad. Nu efter nästan 4 år har de klagomål från en granne och grannen vill att de flyttar för de har inte bostadsrättsföreningens godkännande att få bo där. Vill tillägga att äldste sonen har suttit i styrelsen istället för mig under dessa 4 år. Hur är reglerna kring detta? Den äldste kan jag förstå om han kanske ska ha ett godkännande med den yngste var underårig vid köpet och inflytten till bostadsrätten och det gjordes då ett godkännande av mig och vad jag förstår, min son.

 22. Hej. Jag hyr en p-plats av Bostadsrättsförening och bredvid p-platsen står det tallar som det ramlar kottar i massor bl.a. på vår bil och har skadat lacken. Har bett föreningen att ta bort träden men fått nej, har bett att få byta p-plats men den som jag blev erbjuden var inte bättre. Är det inte föreningens ansvar när dom hyr ut p-platser att det inte finns träd i närheten som kan skada bilen?

 23. Hej.
  T sålde sin gård för 8 år sedan till R. På gården efterlämnades en bil. Bilen står där ännu så jag tänkta köpa bilen, jag har pratat med både T och R. T säger att han äger bilen och han står på papprena, R tycker att bilen är hans då den stått där så länge? T har försökt och ta bort bilen flertalet gånger men R har stora och tunga saker ivägen för bilen.
  Så vem äger bilen och vem ska jag göra upp affären med? Tack//Emil

 24. Hej har en fråga våran mamma har gått bort. Om vi ska kolla vad som finns i bankfacket vilka ska vara med då? Vi är 3 barn var av en som är 14 år och har fått en tillfällig vårdnads havare tacksam för snabbt svar

 25. Jag sålde min häst som då var dräktig till min mamma. Jag hade betalat försäkringen (3600kr). Stoet har fölat o troligtvis får vi avliva fölet före det har gått 30 dygn. Vem får utbetalningen på 20000kr när fölet avlivas? Fölet skulle ha betalats vid födseln, men detta har ännu inte skett.

  “P är dräktig med S.D, beräknas föla 2016-17. Är fölet levande vid födseln köper A det för 50000 kr samma dag.
  Pengarna sätts in på bankkonto X. Köparen tecknar då en egen försäkring för fölet. I fall fostret dör & utbetalning sker från P “Föl & foster” försäkring E tecknat & betalat utbetalas Skadeersättningen till Es konto.”

 26. Hejsan.

  Tror jag har en enkelfråga men om svaret är vet jag dock inte.

  När kan man tillkalla en skifteman när arvsskiftet är gjort?

  Mvh Tomas

 27. Kan man sitta i en ekonomisk förening och samtidigt arbeta som konsult till föreningen.
  Är det lagligt

 28. Bäste rådgivare, två frågor…

  1)…om A och B har skrivit på två avtal mellan varann, där ett säger att en pant tillhör B, och det andra avtalet säger att panten lämnas inte ut från A´s kassa skåp förrän ett visst löfte har uppfyllts, ….Fråga; om detta löfte inte har uppfyllts, kan B ändå kräva att få tillbaka sin pant.

  2) Om B har skrivit på ett avtal där han lovar han skall städa gratis hos A ett visst antal gånger, vad händer om B struntar i detta, …vad kan A då göra, och vad kan sen hända med B

  Tacksam för svar på dessa två frågor, svar som bör skrivas in efter varje fråga…

  Vänliga hälsningar
  Sten

 29. Hej! Jag fick frågan av en 19-årig Pakistansk pojke som vill bo i Sverige, hur han ska gå tillväga. Han är boxare och vill komma till Sverige och bo här och fortsätta sin boxningskarriär här. Vi pratade om studier men han undrar om det finns andra sätt. Tack på förhand!

 30. Hej! Jag fick frågan av en 19-årig Pakistansk pojke som vill bo i Sverige, hur han ska gå tillväga. Han är boxare och vill komma till Sverige och bo här och fortsätta sin boxningskarriär här. Vi pratade om studier men han undrar om det finns andra sätt.

 31. Hej,
  Vi är tre syskon som ärvt en fastighet som vi avser att sälja.
  Vilket är mest fördelaktigt; att sälja innan arvskifte (som dödsbo) eller efter arvskifte (som delägare i fastigheten)?
  Vi har inte gjort arvskifte än.

 32. Hej.Jag gifte mig med muslimsk man bara i moské i Ukraina för 6 år sedan.Det äktenskapet är inte legitimt i Ukraina.Han kommer från Syrien och jag är ukrainsk medborgare och jag är kristen .Nu bor vi i Sverige och har uppehållstillstånd.Jag vill skiljas med honom.Behöver jag göra något att registrera skilmässa i Sverige att vara frånskild?Sen vill jag gifta mig med man från Danmark.

 33. Hej, vår närmaste granne har fått ok från kommunen och utan bygglov på att sätta upp en markplacerad anläggning med solceller 60 m lång och 120 cm hög precis intill vår tomtgräns. Vi har en unik utsikt från vårat högt belägna bostadshus över ängsmark och ut över öppet vatten. Anläggningen kommer att stå placerad mitt framför och skymma en stor del av den. Istället för vatten, landskap och hästar kommer vi att få se ett 60 m långt järnspektakel.

  Vi känner oss överkörda av kommunen och är frustrerade och ledsna. Finns det något sätt att överklaga det på? Och var vänder vi oss isåfall?

  Vi har pratat med grannen och förklarat situationen och meddelat att det vore ok för oss om anläggningen flyttades ned några meter vilket de sagt sig förstå men bevisligen inte har tagit hänsyn till i och med att monteringsarbetet påbörjats utan vår kännedom. Trots att vi kommit överens om att vi skulle bli kontaktade när de övervägt om att flytta placeringen.

  Det här är mycket akut då man påbörjat arbetet.

  Vi har varit i kontakt med kommunen som erkänt att man inte begärt ut styrdokument innan beslutet om att bygglov ej krävs togs och att det inte funnits liknande ärenden att jämföra med. Samt att vi är enda berlrda grannen vilket de tydligen inte räknade som tillräckligt betydelsefull.

  En parentes är att vår granne är ridskolan som sponsras av kommunen.

  Oerhört tacksam för svar.

 34. Finns det något lagligtstöd (bedrägeri, bedrägligt beteende) i att envarsgripa en person som ber om pengar för, låt oss säga, dövasriksförbund som inte kan uppvisa legitimation eller korrekta handlingar ellee ovilja att göra det. Men som dock har tagit emot pengar ifrån folk, alltså en vinning finns samt uppsåt finns.

 35. Undrar vad som gäller ifråga när det gäller lägenhet vid separation.
  Hade själv en 3 rumslägenhet som jag haft i ca 12 år, träffade sedan en man som har 2 mindre åriga barn som han har varannan vecka. Han och barnen flyttade hem till mig i Dec -2016
  Sedan sökte vi en på 4 r.o.k. Vi fick en i mars och flyttade in och lade min i byte. (hyreslägenheter)
  Nu efter 3 mån, vill han vi ska separera och vill behålla denna 4.r.o.k. Har han rätt att kräva detta eller kan jag kräva att vi byter till 2 mindre lägenheter ???? vore tacksam för snabbt svar. Med vänliga hälsningar

 36. Hej
  Läser bostadsannonser lite varstans, bl.a Blocket och Facebook-grupper. Ofta ser man att de endast söker kvinnliga hyresgäster. Är detta verkligen ok enligt jämställdhetslagarna?

 37. Hej. Undrar vad som gäller när min mors testamente är skrivet 50% till mej och 50% till hennes sambo.
  Men mina syskon kommer att få sin laglott enligt lagen. Hur fördelas resten?

 38. En kvinna från Syrien har tillsammans med deras son precis flyttat hit till sin make här Sverige. Båda vill skiljas. Maken har en bostad men det har inte hon. När hon har frågat socialtjänsten säger de att hon får hitta ett boende själv. Migrationsverket vill i så fall skicka henne till en anläggning i en helt annan del av Sverige vilket skulle innebära att sonen inte skulle ha tillgång till båda sina föräldrar. Vad har hon för rättigheter och hur ska hon gå tillväga?

 39. Hej
  Jag och en annan äger 50/50% av en fastighet och jag undrar om den andra personen kan skriva över sin del (50%) till en tredje person utan min tillåtelse? Den tredje personen bor i fastigheten.

 40. Hej. Vi har en parkering / infart som delas på mitten med grannen. Tomtgränskartan visar tydligt en linje mitt i denna infart. Vi har under en period haft byggmaterial där då vi har ett omfattande renoveringsarbete på vår tomt. Huset och tomten är friköpt och det finns inget servitut i detta ärende.
  Nu kommer vår granne och tjatar om att detta material försvårar för honom att komma ut med sina bilar. Han har tre st i rad så han kan inte gena ut på vår halva utan måste minsann backa bort bilarna som står bakom. Han hävdar att detta är en infart för bilar och inte för byggmaterial. Har han någonstans en juridisk rättighet i det han hävdar?

 41. Hejsan,

  Min mamma skall skilja sig och jag försöker hjälpa henne lite. Som jag förstår det så är skiljsmässo papprerna signerade och inskickade. Det vi först och främst behöver hjälp med är att få svar på ekonomisk oklarheter(gällande tex bodelning m.m.)

  Till att börja med så har min mmamma följande frågor. Sedan kommer vi behöva träffa en advokat(som kanske specialiserar sig på skiljsmässor) där vi kanske går igenom viktiga bitar som inte innefattar dessa frågor.
  – Hur fungerar det med ekonomin? Min mamma har generellt alltid tjänat mer pengar än min far. Har hon rätt till en större del av tex deras fastighet vid bodelning?
  – Min mor tog ett lån som hon gav mig när jag köpte bostadsrätt. Har min far någon rätt till dessa pengar eller andra pengar som min mor har sparat in?
  – Min mor funderar på att köpa ut min fars del av huset. Behöver man betala vinst skatt i detta skede eller gör man det vid en eventuell framtida försäljning till 3:e part? Mina föräldrar har eskat vinsskatten från en tidigare försäljning innan de köpte denna. Behöver man betala detta vinsten i detta fall?

  Vad kostar det men en konsultation där vi går igenom flera frågor och bitar man behöver tänka på? Och när har ni tid att boka en sådan träff?

  Tack på förhand

  Mvh Wille

 42. Vilket ansvar har jag om jag regelbundet skulle förmedla engångs-tjänster och utföraren inte innehar F-skatt?
  Om en privatperson köper en tjänst av en annan privatperson utan F-skatt så blir köparen enligt skatteverket ansvarig att betala in alla skatter och avgifter “som om utföraren vore anställd”. Riskerar jag som förmedlare att bli ansvarig för eller gentemot utföraren i något avseende? Arbetsmiljö? Stöld? Annat?
  Riskerar jag som förmedlare bli ansvarig för skatte-inbetalningen, eller åligger det fortfarande köparen?
  Riskerar jag att bli ansvarig på något sätt gentemot köparen?

 43. Hej,
  Jag är medlem i en bostadsrättsförening. Föreningens styrelse har, som vanligt är, ett avtal med ett fastighetsförvaltnings- företag. Min fråga är: Vem har rätt att ta del av (få läsa) detta avtal? 1. Medlem i bostadsrättsföreningen. 2. Styrelseledamot.
  3. Mediarepresentant (exv. tidningsreporter). 4. Någon annan.

  Tacksam för snabbt svar

 44. Hej! Får man göra en tvångsplacering (LVU) på ett minderårigt barn då hen inte vill flytta frivilligt från ett öppet HVB-hem, när den mår som bäst där, till ett familjehem?

 45. Hej Min man fick 1999 en fastighet i gåva av sina föräldrar. Den skulle inte räknas som förskott på arv. Och sen står det- Gåvomottagaren övertar lån i fastigheten på 115000 kr och ger härutöver ett vederlag på 42000 kr. Finns en revers att på anfodran betala 42000 kr jämte 3% ränta. Som jag fattar i det som är skrivet blir det 42000+1260=43260 kr som ska betalas, men de säger att det är ränta från 1999-2017. Vart står det? Annars är vi uppe i 70000 kr. I bouppteckningen står det på övriga fodringar: Revers Kent inkl ränta 31016 kr på den avlidnes tillgångar och likadant på hans mamma som forfarande lever. Så samanlagt blir det 62000 kr. Vad gäller?

 46. Hej
  Min fråga handlar om uppehållstillstånd.
  En bekant fick utvisning efter fyra år på grund av att han inte har tagit ut sin semester på ett år och just nu befinner han sig i hemlandet.
  Min fråga är har han rätt att komma tillbaka till Sverige för att prova på nytt? Finns det någon regel på när man får prova på nytt efter utvisning? Dvs kan han redan komma tillbaka efter nån vecka?
  Med vänliga hälsningar Leyla

 47. Hej!
  Jag bor i en fastighet som inrymmer 6 st lägenheter och innehas av en privatvärd.
  Vi bor i s.k takterasslägenheter
  Nere på baksidan gården finns parkeringsplatser, finns även plats för att anordna mindre grillplats.

  Jag bor i lägenhet nr 2 av 6. Vinden ligger konstant på i riktning från lägenhet nr 6 mot 1.

  Vi har en relativt nyinflyttad granne, i bostad nr 3, som inte gör annat än att grillar, Använder kolgrill med en stark stickande stank av tändvätska och osande grillkol.

  Våra lägenheter har ett frånluftssytem , alltså inget fläktsystem, således mycket dålig utvädring av lukter.
  Jag har vidtalat hyresgästen såväl som privatvärden som är konflikträdd ,men lovat att “prata med grannen” , om så är gjort eller ej har jag ingen aning om.
  Påtalat detta vid 3 tillfällen för hyresvärden.

  Hyresgästen svarar med ett hånflin och säger “tja, vad vill du att jag ska göra åt det ty det är inte förbjudet att grilla” ! Jag har påtalat att iom att vindarna ligger på från hans sida mot min så får jag in allt av kol-oset till den fräna stickande tändvätskan på min terrass såväl som att det tränger in i min bostad.
  Detta leder till att jag kan inte nyttja min uteplats öht , varken sitta där ute än mindre ha tvätt uthängd.

  Jag får stänga dörren såväl som fönstren och kan inte ha ventilerna på fönstren öppna ty då tränger stanken in iallafall . Det tar x antal timmar att få stanken att lämna lägenheten.

  VAD kan jag nyttja för att få slut på denna galenskap?
  Eller skall jag finna mej att bo i något som liknar Mac Donalds grillrum?

  Jag har givit förslaget att de kan grilla nere på gården så slipper jag detta helvete. Alternativt att de skaffar sej en elgrill.
  De hånskrattar mej rakt upp i ansiktet.

  De som bor i lägenhet 6 längst bort till lägenhet 3 närmast mej lider ju inte då de har frånvindar. och det är ändå bara de i lägenhet 3 och 4 som grillar så det står härliga till.
  Grannen i lägenhet 1 är i stort sätt aldrig hemmavid så hon störs inte närmelsevis, men jag bor och verkar här större delen av dygnets timmar.

  Grannen i lägenhet 4 är även en sorts fastighetsskötare ( får reducerad hyra och gratis P plats för “besväret…” ) Han “håller givetvis med granne i bostad nr 3 ,dels då han inte störs av varken sitt eget eller granne i bostad 3´s grillhysteri.

  Misstänker att det är därför hyresvärden inte vill “stöta sej” med dessa två självupptagna individer till hyresgäster! 😉

  Jag vet att det skall finnas något i Jordabalken , undrar om det inte är paragraf 25 som säger att även in det inte är i lag förbjudet att grilla så kan man bli förbjuden iallafall då det stör grannarna/grannen…

  Jag behöver få information om vad jag lämpligast gör för att detta ofog skall upphöra ty jag betalar full hyra för en bostad som inte går att nyttja till fullo. Jag har bott här i 18 år och anser INTE att jag skall behöva flytta för att grannen inte har den goda smaken att välja att själv bi i hus så han kan få utlopp för sin grillmani! ( Varje dag i veckan som är möjlig så grillar den här stollen-det betyder att jag endast kan nyttja min uteplats mitt i vintern eller vid ösregn.. hur intressant är det?

  1. Kan man sitta i en ekonomisk förening och samtidigt arbeta som konsult till föreningen.
   Är det lagligt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.