Fråga Juristen

Fråga Juristen – fråga jurist gratis online!

Få gratis juridisk rådgivning online hos Fråga Juristen. Här kan du fråga jurist gratis online. Du kan ställa din fråga gratis online till Fråga Juristen!

Sidan är fortfarande under utveckling och vår tjänst har ännu inte lanserats, men ställ din fråga i kommentarsfältet – är det en fråga som kan besvaras tämligen enkelt så kommer vi att besvara frågan tills dess att tjänsten lanserats. Viktigt att tänka på att svaret kommer att vara enkelt och ska inte ses som ett uttömmande svar på din fråga, utan vill du känna dig säker så rekommenderar vi dig att söka vidare i din fråga och eventuellt söka rådgivning hos på riktigt.

Fråga jurist gratis online?

Kom gärna med idéer och tala om för oss vad du skulle vad du skulle vilja få ut av tjänsten!

Fråga jurist gratis svar på juridiska frågorfråga advokat gratis!

Sökningar relaterade till Fråga Juristen

  • gratis rådgivning advokat Göteborg
  • gratis rådgivning advokat Stockholm
  • gratis rådgivning jurist bodelning
  • gratis rådgivning advokat brottmål
  • gratis juridisk rådgivning dygnet runt
  • gratis advokat vårdnadstvist
  • advokat rådgivning dygnet runt
  • gratis juridisk rådgivning familjerätt

OBS! Tänk på att er fråga blir publik och alla kommer att kunna se den. Därav är extra viktigt att ni inte anger information i frågan som ni inte vill att någon annan ska se.

474 thoughts on “Fråga Juristen”

  1. Hej,
    jag har flyttat in i min sambos hus för några månader sedan. Vi har nu köpt in ganska mycket gemensamma möbler. Vi har inte mycket kvar från det att vi flyttade ihop. Han har sedan tidigare 4 barn och jag två. Jag undrar hur vi ska trygga upp det runt oss ifall någon av oss skulle dö. Vi vill att den andra i så fall tar över allt lösöre som finns i huset, oavsett om vi skaffat det innan eller köpt det gemensamt. Bör vi skriva något inbördes avtal eller testamente?

    Vi har också pratat om att jag på sikt ska köpa in mig i hans hus. Det är idag värderat till ca 2 500 000:- och han har lån på 1 500 000. Alltså finns ett övervärde på huset på ca 1 000 000 kronor. Är det lämpligt att jag köper in mig på halva värdet, eller kan jag ta över halva lånet och halva huset mot att vi skriver ett avtal att övervärdet ska komma honom till godo vid eventuell försäljning eller separation? Vad händer i ett sådant läge när någon av oss dör?

  2. Hej. Har en fråga gällande inackordering av min häst.
    Min häst är inackorderad i ett stall sen 6 månader tillbaka. Jag har ett hyresavtal för en boxplats. Nu vill jag säga upp platsen o i avtalet står det 1månads uppsägningstid. För mig betyder det tex 17 januari-16 februari. Stallägaren tycker att det gäller till den sista februari. Vad gäller?
    tacksam för svar

  3. Hej,
    jag har en fråga angående dolda fel vid försäljning av lägenhet. Jag sålde min lägenhet för ca 14 månader sedan och har nyligen blivit kontaktad av köparen som har upptäckt att han inte kan använda två plattor på spisen samtidigt då det leder till att strömmen går i lägenheten. Han har kontaktat sitt försäkringsbolag och de hävdar att detta är ett dolt fel som jag då skulle bära ansvaret för. Jag tycker detta låter mkt märkligt med tanke på att det har gått så pass lång tid sedan affären gjordes samt att det är ett fel som kunde ha upptäckts om köparen gjort en ordentlig besiktning av lägenheten. Vad gäller i detta fall?
    Mvh,
    Johanna

  4. Hej!
    Jag är ihop med världens gulligaste tjej sen 3 år tillbaks. Vi håller just på att leta lägenhet för att flytta ihop. Jag har friat så vi planerar att inom ca ett år gifta oss.
    Jag har ärvt en del pengar från min mormor för ett halvår sen och min kompis påpekade att vi nog borde skriva ett samboavtal. Jag vet inte riktigt vad det är och vi ska ju ändå snart gifta oss och förhoppningsvis skaffa barn.
    Vad ska jag/vi tänka på inför att vi flyttar ihop och sen gifter oss? Finns det något annat jag bör tänka på? Som äktenskap, separation, barn, död?
    Mvh
    Alexander

  5. Jag har en fråga angående barnmisshandel. Finns det några försvårade omständigheter om ett brott begås mot ett litet barn? Finns det i sådana fall några praxis, rättsfall från HD som anses vara prejudikat eller andra juridiska rättskällor som man baserar straffmätningen på? Eller är det samma straffmätning som används för vanlig misshandel oavsett om den är riktad mot ett litet barn eller inte?

  6. Hej.
    kan man anmäla en kommun för oaktsamhet, framkallande av livsfara, för att alla kommunens gång- och cykelbanor är rena isgator?
    Ligger ett beslut från 1988 att det inte får saltas pga miljöskäl. Men borde inte kommuns invånaressäkerhet gå i första hand?

  7. Hej! Idag är jag 19 år gammal och vill gå med i försvaret men jag blev som 16åring straffad för ringa narkotika brott (jag hade rökt cannabis och sedan fick jag lämna urinprov hos polisen som visade 0.2% positivt). Som påföljd (av södertörns tingsrätt) så fick jag lämna urinprov varje vecka på minimaria samt ha kontakt med en behandlare 2ggr i veckan därifrån i lite drygt 6månader. Det hela gick bra eftersom att jag inte har brukat mer sen dess oc nu när jag vill bli soldat så verkar det ha förstört för mig eftersom att jag inom de senaste 5åren blivit straffad vilket går emot deras policy. Min fråga är då: finns det inget annat sätt jag kan förverkliga min dröm? Måste jag då vänta tills jag är 21 eller går det att lösa på något sätt eftersom att det är ett ringa brott (och det ända brott jag någonsin begått) ?

  8. Jag dömdes 2010 för förtal av en person i ett s.k. förenklat tvistemål. Det handlar således inte om brottmål. I sociala medier envisas en del personer med att relatera till detta genom att stämpla mig som brottslig, yttra i stil med “ska du säga, som är dömd”, och liknande. Jag upplever att syftet är att förtala min person, och utgår från att en sedan 5 år reglerad dom inte ger frikort enligt lagen att trakassera mig för det som hände.

    Som jag uppfattat läggs polisanmälningar av sådant som regel ner, och förtalsanmälningar uppmanas ske genom att själv anmäla den som förtalar vid tingsrätt, och sedan föra sin talan själv eller via ombud. Är det korrekt uppfattat, eller kan det vara lönt att polisanmäla?

    Vilka utsikter bedömer du att det finns för fällande dom, om jag skulle göra en anmälan via tingsrätt? Flera personer har yttrat förtalande trakasserier av nämnd sort, och jag förmodar att jag har störst chans att anmälan leder till fällande dom om jag anmäler den som mest intensivt och upprepat postat sådana inlägg.

    Tacksam för kommentarer och svar.

  9. Hej,
    Jag och min före detta sambo har under tiden vi bott tillsammans köpt två stycken raskatter. Vi står som ägare till varsin katt. Nu när vi har flyttat isär har bägge katterna bott tillsammans hos min före detta. Däremot skulle jag nu vilja hämta den katt som jag är skriven som ägare till, problemet är att min före detta vägrar låta mig hämta katten och påstår att det är hen som äger bägge katterna eftersom dem vistas hos hen. Jag undrar om det finns något sätt, och i så fall hur, jag går vidare med det här eftersom hen vägrar lämna ifrån sig katten?

  10. Hej!
    Min chef har INTE skickat in originalet på min arbetsskadeanmälan till FK utan har skickat in en kopia innan anmälan var komplett ifylld. Det saknas alltså en hel del info om min arbetsskada…..även min namnteckning saknas. Är detta olagligt/bedrägeri?
    Min anmälan gäller kränkning och lögner från ledningen.
    Tack!

  11. Hej!

    Jag är 18 år, ostraffad sedan tidigare. Igår lånade jag ut mitt leg under berusning. Jag var inte så pass berusad så jag inte visste vad jag gjorde, så det är ingen ursäkt. Såklart blev hon som fått låna legitimationen tagen, som tur klarade hon sig, men de kommer nu göra en polisanmälan på mig, vilket är förståeligt. För urkundsförfalskning kan man ju som påföljd få dagsböter och fängelse upp till 6 månader och ett prick i registret i 5 år.

    Min fråga är vad ni tror jag får för påföljder? Jag har aldrig gjort något sånt här tidigare(var första gången) och är som sagt sedan tidigare ostraffad. Jag hoppas på ett strafföreläggande, med hellre en rejäl dagsböter och en kortare tid i belastningsregistret. Eller riskerar jag till och med fängelse?

    Tack så mycket i förhand.

  12. Hej! jag har en fundering för en kompis räkning. Hans morfar gick bort för ett bra tag sen, innan dess sålde han sin fastighet till en morbror för en mycket billig peng. Mormorn lever fortfarande. Det jag undrar är om min kompis mor kan på något sätt göra anspråk på fastigheten antingen nu eller när mormorn avlider. Borde de inte räknas som förskott på arv när den säljs så billigt. Isf när är försent att ta itu med detta? Kan tillägga att morföräldrarna var gifta vid dödsfallet.

  13. Jag hjälpte till att omplacera en hund på ägarens begäran det enda som finns är vittnen och sms. Ca 2 mån efter hävdar hon att hunden är stulen. Hon har ett kvitto på en omärkt hund från uppfödaren. Vad gäller? Hon skrev sig som ägare på jordbruksverket 2 mån efter att hunden omplacerades

  14. Hej!
    Vi är två systrar med en gammal mamma. Mamma ska nu flytta till en mindre lgh och vill överlåta sin bostadsrätt på mig och min syster. Hur ska hon göra? Ska hon skriva gåvobrev till oss eller vad gäller? Vad får detta för konsekvenser gällande skatten om jag och min syster sedan väljer att sälja bostadsrätten? Hur värderas lgh när vi fått den?

  15. Hej,

    Jag ska bli sambo men min kille i ett hus som han äger, jag har två barn som flyttar med på deltid och han har ett barn på deltid.
    Han tjänar dubbelt så mycket som mig och har ett stort hus som är värd några miljoner.
    Jag har inte råd att köpa in mig i halva huset som det ser ut nu.

    Vi har kommit överens om att jag och mina barn inte ska stå lottlösa om det händer honom någonting. Eller om det händer mig någonting.
    Han vill samtidigt inte skänka bort halva huset till mig och OM det blir separation bli tvungen att köpa ut mig inom närmaste åren.

    Men om vi skulle separera om t ex 10 år så vill han inte att jag går helt lottlös ifrån huset, vi kommer ändå lägga ner en hel del jobb med renoveringar och så där jag också kommer att betala.

    Vi spånade lite i om att han ger mig en viss procent varje år tills det kommit upp i 50% av husets värde. Under en 10 års period t ex.
    Är det möjligt att göra så ?
    Givetvis ska vi skriva papper på alla inköp o så vi gör, vem som betalat vad.

    Eller har ni något förslag på hur man kan lösa det ? Vi kommer inte vidare riktigt med det här.

    Tack på förhand.

  16. Hej,

    Min käre far är inlagd på sjukhuset efter en stroke.
    Jag bor i Singapore men brukar åka hem till far för att hjälpa honom med huset. Han är 84 år gammal. Både min äldsta son och jag själv bor hos honom under sommarmånaderna. Vi storstädar och fixar huset åt honom.

    Min son bor i samma kommun som sin morfar, När far var på väg för att hälsa på min son fick han en stroke och han körde av vägen.

    Min son ringde mej för att meddela mej vad som hänt. Min yngre syster sa till min son att hon vill sälja huset och alla tillgångar o far skall förflyttas till ett äldreboende i hennes hemstad..

    Min far och min son har en jättebra relation och träffas varje vecka och min son brukar spendera helgerna hos sin morfar. Jag tror min son är skriven på morfars adress då hans post kommer dit. Han är student och bor tillfälligt på skolan.

    Far har alltid en nyckel gömd vid huset så min son kunde komma o gå som han ville därför behövde han ingen egen nyckel.
    När min son bad om nyckel till huset så vägrar min syster att ge en. Hon säger att han är bara barnbarn och har ingenting med morfar att göra. Hon tog alla nycklar och bodde där i en vecka.
    Min son är inte välkommen.

    Anledningen min son behöver nyckel är att han inte vill att huset ska stå obebott under veckorna ute på landsbygden då far har verkstad och bilar. Katterna måste ha mat och snoskottning måste göras annars attraherar det tjuvar. Min syster bor i annan kommun.

    Kan hon vägra att ge min son nyckel? Jag har mailat mina 2 syskon som är yngre att jag ger min son fullmakt att representera mig ang, allt som rör far tills jag kan komma hem. och att dom ska ge min son nyckel. Ingen har svarat!

    Jag vill att min son bor där under veckorna då min syster kommer på helgerna. Det är ju jättebra om hon kunde samarbeta.

    Har min son rätt att bo i huset med min tillåtelse och kan jag kräva att min syster ge honom nyckel?

  17. Hej.

    Har skrivit en revers då jag lånat ut pengar till en person där det står att pengarna ska “betalas ut på anmodan”.

    Om jag nu vill begära tillbaka mina pengar – hur lång tid får personen på sig att betala? Vad händer om personen påstår att han/hon ej har pengarna? Samt hur ska jag praktiskt gå tillväga?

    Tacksam för svar…

  18. Familjejuridik:
    Situation:
    Mannen med högre lön än mig (min sambo) äger fastigheten vi bor i, tjänar mer än mig, har 3 vuxna, ej hemmavarande barn. Alla inköp till hem (såsom renovering och möbler) betalas av honom.
    Jag, med 2 mindre barn, betalar hyra (uträknat till hälften av förbrukning i hem, såsom el, vatten, fast telefoni). Står för allt som hör till mina egna barn (har underhållsbidrag samt barnbidrag för dessa, då de bor hos oss på heltid).
    Matkostnader står vi för till – enligt plan – hälften av kostnaderna var.
    Min problematik är; jag upplever att min boendesituation är prikär, har ingen trygghet om något skulle hända, trots att jag ändå betalar för boendet, nu efter 5 år handlar det om flera hundra tusen kronor…
    Min fråga till jurist, hur råder Ni en familj i vår situation att fördela kostnader? ( Jag skall vi kommunicera kring detta, men min sambo tycker att vi skall dela boendekostnad och matkostnad på 50/50 då han menar att han betalar mer till boendet än jag, som jag då menar inte gagnar mig då jag inte har någon trygghet vid ev seperation el dödsfall).

    1. Förstår din oro! Dock är det svårt att ge något konkret fördelningstips baserat på juridik då det låter som att ni redan har en ganska bra fördelning med tanke på att din hyra motsvarar hälften av boendets förbrukningskostnader och era matkostnader. Sen betalar din sambo allt som rör själva fastigheten (inkl eventuell ränta på bolån).

      Sen om det är rättvist eller inte beror på hur stora dessa kostnader är och hur mycket ni tjänar. Är det fråga om stora kostnader och det råder stora skillnader mellan era inkomster så kanske det inte är fel att diskutera detta med varandra speciellt ifall du knappt får några pengar över för dig själv och dina barn. Hur man sen fördelar kostnaderna “rättvist” är något ni måste ta ställning till själva.

      Ifall något skulle hända så misstänker jag att hans vuxna barn inte lär vara så intresserade av att du bor kvar i deras hus ifall deras far skulle avlida.

      Det bästa för dig vore ifall ni gifte er eller att fastigeten blev er gemensamma egendom antingen genom gåva eller testamente. På så sätt så skulle du få ett visst skydd ifall något skulle inträffa.

  19. Hej,

    Det finns en yttrandefrihet i Sverige och vi kan säga vilka åsikter vi har gällande olika situationer. Dock så är det så att en anonym grupp har hängt ut affischer i tågen om att Turkiet stödjer Isis vilket är en stor lögn. Vad bör man i en sådan situation göra för att kunna lyfta fram deras osanna fakta?

    Tack

  20. Min biologiska mamma dog för några veckor sedan, jag har aldrig träffat henne. Men jag och mina 3 bröder står som närmast anhöriga( de har inte träffat henne). Nu visar det sig att hon hade MASSOR av skulder och min ena bror säger att vi måste betala dom. Tycker det låter hemskt att jag ska betala någons skulder jag aldrig träffat. Jag är själv arbetslös,sjukskriven och är kronisk sjuk och har inte råd med det. Kan man protestera mot det????

    1. Man ärver inte skulder. Om du inte har gått i borgen för skulderna såsom för egen skuld (proprieborgen) eller varit medlåntagare eller på något annat sätt förpliktat dig att betala skulderna så kan du aldrig krävas för din mammas skulder.

      Däremot så ska er mammas dödsbo betala eventuella skulder innan ni får ta del av pengar eller tillgångar som blir kvar (ert arv). Det kanske är det som din bror menar med att ni måste betala skulderna.

    1. Jag antar att du med delar menar att du “bäddar in” ett klipp från Youtube på din sida.

      Nej, klippet finns på Youtube och ifall något upphovsrättbrott har begåtts så är snarare Youtube som har begått brottet.

  21. Hejsan! Bor i en bostadsrättsförening med samfällighet och gemensam gård. Idag kom det upp skyltar med texten “Rastning av hundar ej tillåten”. Vi har absolut inga problem med lösspringande hundar, bajs o dyl på gården utan det är snarare ett uttryck för att inte gilla djur eller allmän gnällighet. Vi är några som vill ha bort dessa skyltar som antagligen bara kommer att vara grogrund för konflikter. Vad har vi för möjlighet att konfrontera skyltuppsättarna. Vi är helt medvetna om att de inte har något stöd i lagen. Har för avsikt att kontakta styrelsen, men vill gärna ha bra argument. Är det tillåtet att sätta upp sådana skyltar överhuvudtaget? Rastningsbegreppet är ju svårtolkat, kan betyda att hunden inte alls får gå över gården utan ska bäras ut till allmän plats. Tacksam för råd och tips! /Gunilla

  22. Hej!
    Jag var för några dagar sedan inne på en sida där man chattar via webkamera.
    På denna sida skrev jag med en tjej som ville att jag skulle visa mina intima delar.
    Detta ledde till att en text kom upp där det stod att sidan kanske polisanmälder mig och att en skärmbild samt min IP-adress lagrades.
    Fick en misstanke om att hon kanske var yngre än hon sa pga detta.

    Svårt att få sinnesfrid pga detta, så hoppas ni kan svara på några frågor.
    -När får jag reda på om det blev en anmälan?
    -Hur stor är chansen att de ens blir en förundersökning med tillräcklig bevisning mot mig?
    -Kommer de bli rättegång eller skickas endast böter ut?
    -Vad kan det bli för följder på detta?

    Mycket tacksam för svar.

    1. Hej,
      Svårt att säga. Antar att du inte berättar allt, men det beror på vad var för sida. På en del sidor så är det ok att visa sina intima delar 🙂

  23. Hej!

    Jag har en fråga angående om det finns möjlighet att få ersättning för en skada som orsakar smärta och handikapp samt hindrar heltidsarbete osv. och dessutom med stor sannolikhet kommer orsaka problem för resten av mitt liv (nyss fyllda trettio år).

    Skadan uppstod för närmare tre år sedan, men jag har länge trott att det kommer bli bra, att det kommer gå över, men nu snart tre år efter skadetillfället och efter lång tid med sjukgymnastik och träning på gym (går ej att operera min skada) så har det börjat gå upp för mig att så är nog inte fallet, har tidigare inte velat inse att min skada kommer vara något jag måste leva med, men tyvärr verkar det inte bättre.

    Jag kan som det är nu inte ha ett heltidsjobb, jag vet inte ens om det någonsin kommer bli möjligt.

    Jag har ont och kan inte gå mer än ca en halvtimme i sträck, jag kan inte sitta med benet neråt utan måste vila mitt skadade knä på exempelvis en kudde/väska eller liknande… jag har mycket besvär av mitt knä och knät blir ofta och väldigt lätt överansträngt och gör ondare än “vanligt”.

    Orsaken till min knäskada som i nuläget i alla fall, tyvärr verkar ge bestående livslånga besvär och smärta samt även inkomstbortfall p.g.a. jag bara kan arbeta ca 50% är att jag halkade på kommunal mark under vintertid, trots att det var sandat där och trots att jag gick försiktigt. Jag ramlade och slog i knät väldigt hårt samt gled en bit, min knäskål var efter olyckstillfället väldigt lös och är fortfarande betydligt lösare än min andra knäskål. Mitt knä knakar och hakar upp sig och gör ont, vissa dagar även då jag ligger ner och försöker vila.

    Finns det något jag kan göra för att få ersättning? Vart vänder jag mig?
    Tacksam för tips och råd.
    Mvh/M

    1. Hej,

      Svårt att säga utan att veta mer, men börja med att kolla ifall du omfattades av någon försäkring då olyckan skedde. Antingen någon försäkring via jobbet, privat eller hemförsäkringen.

  24. Hej
    Min pappa har dött och han och hans sambo har skrivit testamente, men jag förstår inte riktigt vad det står. Äger kvarvarande sambo hela huset och hälften av tillgångarna, eller hälften av huset och inga av tillgångarna efter min pappa?:
    1. Den av oss två som efterlever den andre/a skall, efter beaktande av bröstarvinges rätt till laglott,
    ärva den först avlidnes/as kvarlåtenskap med fri förfoganderätt.
    2. På den efterlevande sambons lott skall avliden sambos andel i samägda fastigheten Valle 1:2 läggas.
    3. For att vid den efterlevande sambons frånfälle kunna räkna fram hur mycket som utgör arv efter först avliden sambo skall i bouppteckningen efter först avliden sambo även efterlevande sambons tillgångar och skulder nedtecknas.
    4. Vad någon i arv efter någon av oss bekommer, vad som kan komma i egendomens ställe, liksom all avkastning, skall vara arvtagares enskilda egendom.

  25. Hej,

    Tror denna fråga har med upphovsrätt att göra. Jag hitta en hemsida i USA där ett företag köper in kurslitteratur och hyr ut dessa till privatpersoner. Är det lagligt att göra i Sverige? Försökt förstå mig på EU direktiven gällande detta, men hittar inget svar!

    Tack på förhand.

    1. Borde inte vara olagligt, men räkna med att du får betala ett annat och högre pris för böckerna ifall de hyrs ut. Videobutiker funkar på liknande sätt där de betalar ett högre pris för de filmer som hyrs ut. Sen har du biblioteken som ett exempel vad gäller böcker, men det tar inte betalt för att låna ut böcker m.m.

      Tipset är att kolla med förlagen som säljer böckerna. Kan variera från förlag till förlag. Förmodligen borde inget förlag vara intresserad av något som i slutändan leder till lägre intäkter så räkna med att böckerna kommer att kosta mer än vanligt för att de ska gå med på det.

  26. Hejsan! Pluggar för tillfället jurist och kom på en liten fundering.

    Vid olika politiska torgmöten utför polisen ibland visitation för att en person ska få tillträda området där torgmötet är. Om man nekar denna visitation blir man avvisad från området (empirisk studie).
    Min fråga är då om ett krav på inskränkningen i privatlivet, som en visitation är, kan anses förenligt med den informationsfrihet som man är garanterad i RF 2:1.1.

  27. Hej!
    Kommunen kräver oss på pengar för barnomsorgsavgift sedan 2012 som de nu reglerat och sett att vi ska ha betalat för lite! Kommunen har en maxtaxa på 3%.Detta ska räknas på våra månadsinkomster.
    Om vi utgår från att inkomsterna skiljer sig väldigt mycket under olika tidpunkter, tex att en arbetar halvtid och en studerar för att sista halvan av året bytas till att båda arbetar heltid på välbetalda arbeten!
    Har då kommunen rätt att ta årsinkomsterna, dela det på tolvmånader och sen taxera för det i efterhand? Trots att taxan ska baseras på månadsinkomsten och dessa var betydligt mycket lägre under första halvåret!

  28. Hej.

    Är man mellan 25-30år och är misstänkt för tre fall av våldsamt upplopp. 1 i mål A, samt 2st i mål B. Aldrig tidigare straffad för brott, inte ens en bot.

    Vad kan straffet tänkas bli på ett ungefär ifall jag döms?

    1. Hej,

      Svårt att säga i enskilda fall utan alla omständigheter, men slå upp det i brottsbalken så får du fram min och max straffet för brottet ifråga.

  29. Till Frågajuristen.se 2014-10-08

    Min far förvärvade en fritidsfastighet om ca 6.000 kvm år 1952. År 1978 avstyckades en tredjedel av fastigheten vilken köptes av min syster på villkor att hon inte skulle sälja sin fastighet förrän föräldrarna var borta. I slutet på 80-talet bad jag min far att få förvärva en bit mark på samma villkor som min syster, vilket jag blev lovad av båda föräldrarna.

    Min far dog 2001 och fritidsfastigheten tillskiftades min mor som ansökte om fastighetsreglering så att jag kunde få köpa den avstyckade fastigheten.

    Inför skiftet begärde min syster av modern 225.000 kronor för att hon haft fastighetsskatt för sin fastighet i 25 år, höga räntekostnader för sitt bostadsrättslån (i väntan på att kunna sälja sin tomt), samt att hennes sjöutsikt skulle ”förminskas eftersom min tomt lades framför hennes”.

    Har med foton bevisat att båda tomterna har lika bra sjöutsikt samt har med värderingar från två oberoende fastighets-mäklare visat att fastigheterna är lika mycket värda.
    Min mor sade till mig att hon skulle ge systern ”av sina egna pengar” vilket också skedde.

    Den 15 oktober 2013 hade vi bouppteckningsförrättning efter min mor (som gick bort i mars samma år) och jag tog upp frågan om de 225.000 kronor som systern fått och menar att det är en gåva som skall gottskrivas mig. Min syster hävdar att det inte är en gåva utan kompensation.

    Fråga: Finns det någon juridisk bäring att kräva dessa pengar över huvud taget? Att använda ordet kompensation, skulle det betyda jag inte har rätt att gottskrivas i moderns dödsbo? Det finns inget gåvobrev med förbehåll avseende dessa pengar.

    Tacksam för svar, hälsningar

    Barbro Larsdotter Fahlén

  30. Hej,

    Jag och min fru köpte ett hus tillsammans med min mor 2010.
    Hon har nu flyttat och vi är alla överens om att hennes halva ska övergå till oss.
    Frågan är bara vad som blir billigast – om hon säljer sin halva till oss eller ger bort sin halva (gåva)?

    Vi köpte huset för 1 500 000 kr. Jag och min fru betalade 750 000 kr tillsammans. Min mor betalade 750 000 kr.
    Taxeringsvärdet låg då på 805 000 kr (idag ligger det närmare 900 000 kr).

    Vilka extra avgifter tillkommer om hon säljer respektive ger bort sin halva till oss? (både på kort och lång sikt)

    Om hon ger bort sin halva på 750 000 kr till oss – får vi då betala reavinstskatt på allt över 750 000 kr om vi säljer fastigheten senare?
    Eller betalar vi reavinstskatt på allt över 1 500 000 kr? (dvs den summa som vi och min mor köpte huset tillsammans för 2010)

    Mvh
    Mattias

  31. Hej jag fick domslut från tingsrätt av smuggling o,51 gram opium .i dom är villkorlig dom .och dagsböter 90å50 kr.dom hade bara bevis som en tullinspektor som sa att han hittade den berevid mig.dom hade inte nåt mer bevis .jag vill veta att jag överklaga den dom eller inte?jag kommer att vinna eller jag ska acceptera dom.eller hovrätt kommer att sänka straffet eller bli nåt annat.mvh

    1. Hej,
      Svårt att säga utan att ha läst själva domen, men Hovrätten lär nog inte sänka straffet ifall du inte vinner.

  32. Hej hej,

    Jag har en fråga?

    Om jag och min föredetta sambo har ett medlemslån hos swedbank tillsammans där vi står som lånetagare båda två.
    Om jag löser hela skulden pga att han inte betalar sin del varje månad och vi är solidariskt betalningsansvariga.
    Vilket betyder att om inte han betalar sin del så måste jag betala hela summan om det inte ska gå till kronofogden.

    Om jag nu löser hela summan kan jag kräva tillbaka hälften av honom då?

    Jag har vart i kontakt med kronofogden och dom säger att jag ska skicka in en blankett till dom där det står att jag kräver tillbaka hälften av beloppet. Men om han nu inte skulle godkänna det och jag måste gå vidare till tingsrätten, hur stor chans har jag då att vinna fallet?
    Med tanke på att om det nu finns möjlighet att jag inte skulle vinna så sitter jag ju där med hela skulden själv.

    Med vänlig hälsning, Veronica Johansson

    1. Hej Veronica,

      Ifall ni är solidariskt ansvariga så kommer banken med stor säkerhet kräva att du betalar tillbaka hela lånet (även hans del av medlemsslånet) ifall han inte kan betala sin del. Dock så måste banken försöka få betalt av honom i första hand innan banken ger sig på dig.

      Om det blir så att du måste betala din sambos del så kan du kräva honom på detta (du har s.k regressrätt).

      Går det vidare till tingsrätten (vilket det gör ifall du skickar ett betalningsföreläggande via Kronfogden och din sambo bestider det) så kommer du att vinna med största sannolikhet då du har både rätten på din sida och stark bevisning på din regressfordran. Ifall din sambo på något mystiskt sätt lyckas bevisa att han har reglerat denna fordran, dvs att han har betalat dig så riskerar du att förlora.

      Nästa steg är att sen få betalat från din Sambo, vilket också sker via Kronfogden ifall han inte betalar frivilligt. Denna gång blir det mycket lättare ifall du har då du har en fastställesedom av fordran från Tingrätten.

      Din sambo verkar ha ekonomiska svårigheter och ifall det inte finns något av värde eller en lön som Kronfogden kan utmäta så riskerar du ändå inte få betalt.

      Preskriptionstiden för denna fodran är 10 år och under denna tid så borde hans ekonomi bli bättre. Då det är ett medlemslån (max 300tkr) så är sannolikheten stor att han lyckas få ordning på sin ekonomi och kan betala dig.

      Preskriptionstiden kan förlängas så i praktiken kan du jaga honom resten av livet ifall han inte gör rätt för sig.

      Du bör fundera på följande innan du drar igång en rättsprocess :
      – är det värt, dvs beloppet ifråga kontra vad advokatkostnader m.m. kommer att kosta. Är det fråga om större belopp än ett basbelopp så kan du kräva att din sambo står för dina rättegångskostnader.
      – vad händer ifall du vinner och din sambo får betala allt. Kan han någonsin betala? Är han skuldsatt upp till öronen så är sannolikheten väldigt liten att du faktiskt får betalt. Då är det kanske onödigt att dra på sig rättekostnader och avgifter Kronofogden.

  33. Hej!
    Jag fick för några år sen 2 hästar av min dåvarande sambo som jag nu lämnat. Jag står som ägare på båda hästarna, men nu har han fått för sig att HAN ska sälja hästarna!! Har han rätt att göra så mot mig? Jag har fått hästarna i gåva av honom!
    Tacksam för snabbt svar!

    1. Hej,

      Om du står som ägare till hästarna i något register så har han inte rätt att göra så. Han ska han inte kunna sälja hästarna ifall du står som registererad ägare och det borde vara ganska enkelt att bevisa att du faktist äger hästarna.

      Finns inget sådant register så måste du på något sätt kunna bevisa du att har fått hästarna av honom i gåva.
      Jag antar att hästarna finns hos honom i och med att han vill sälja dessa. I detta fall kan det vara lite knepigare att bevisa att du äger hästarna.

      Har tyvärr ingen erfarenhet av handel med hästar så jag vet inte ifall köparen är skyldig att stämma av ägandet mot ngt register. Finns ett register och det är praxis att man gör en avstämning mot registret så är köparen skylidghet att göra detta (kan jämföras med ett bilköp och registreringsbevis).

      Gör han det så kommer kommer han att upptäcka att det är fel säljare och avbryta köpet. Gör han inte det så kan han inte hävda god tro.

      Lyckas han ändå sälja så har du fortfarande möjighet att få köpet hävd eller få betalt av din fd sambo, men det tar vi en annan gång.

  34. Jag har sedan många år tillbaka en beviljad arbetsskada vilket jag har fått en beviljad livränta för. Nu är min fråga den att jag för flera år sedan blev dömd till fängelse i 2,5 år och att jag under den tiden blev av med min livränta, men fick tillbaka den efter frigivningen.
    Har varit i kontakt med flera andra som även hade beviljad livränta och satt i förvar samtidigt som mig och de påstår att de hade livränta under tiden de satt i fängelse. Därför undrar jag ifall det har gjorts något fel för mig eller ???

    Med vänlig hälsning !

    Peter S.

  35. Hej.
    Har en fråga som rör ytrrandefrihetslagen.
    Anta att jag talar på ett öppet möte och ständigt blir störd och inte får tala till punkt. Kan jag då åberopa Yttrandefrihetslagen? Är verkligen denna lag tillämpbar när det kommer till att oemotsagd få uttrycka min åsikt?

  36. Var med om en trafik olycka där föraren blir åtalad för vållande till kroppsskada. Vårt försäkringsbolag har börjat betala ut omkostnader,mm till mig så dom driver ärendet.
    Nu har jag fått brev från åklagare som ska fyllas i ang samma saker, men pratade med försäkringsbolaget och dom säger att man inte ska skicka in det för då avsäger dom sig målet. Pratade också med brottsskadenämden och dom säger lika. Men när jag ringde åklagaren så säger dom att jag ska.
    Förstår inget är det något ni kan svara mig på
    Mvh Annelie

  37. Hej!
    Har hyresvärden efter utflyttning rätt att kräva ersättning för omtapetsering av ett helt rum om endast tre tapetvåder är skadade (motiveringen är att de tapeter vi hade ej längre finns i lager)?
    Tack på förhand!

  38. Kan man i ett testamente skriva att om en ett särkullebarn tar ut sin del när föräldern dör, får särkullebarnet inte något när maken/makan till sin förälder dör?

  39. Hur kan det komma sig att människor får utnyttja andra till att vara “bilmålvakter” för att de själva ska kunna smita ifrån ev. straff eller böter. Borde vara hårda straff eftersom det beteendet är ett brott mot samhället

  40. Hej om en person begått ett brott gällande bedrägeri för väldigt mycket pengar & nu tagit sitt straff men då blivit skuldbelagt på 1 miljon kronor då det varit från olika företag personen stulit i från
    Finns där något i lagar som säger att skulden kan minskas med åren om man sköter betalningen & sitt liv eller är personen skuldsatt för livet?

  41. Hej!
    Vi är gifta sedan 4 år utan äktenskapsförord. Nu ska min man starta ett aktiebolag där våra gemensamma pengar satsas. Spelar det någon roll om jag står med som ägare om vi i framtiden skiljs eller han avlider? Finns det några för eller nackdelar med att jag står som delägar?

  42. Är mitt uppe i en diskussion med en arbetskamrat gällande immaterialrätt och huruvida den har någon samhällsnytta eller ej. Vad tycker ni? Har t.ex. upphovsrätten någon direkt samhällsnytta?
    Det vore snällt om ni kunde hjälpa oss avsluta den här diskussionen.

  43. På mitt företag ska vi anordna en sammankomst för våra anställda, dvs en mindre fest, som ska hållas i kontorslokalen. Till festen ska min chef kopiera tre sidor ur en bok om snapsvisor och göra 20 kopior som de anställda ska få ha under festen. Är det tillåtet att kopiera upp de här sidorna eller är det något med copyright som vi borde tänka på? Räknas det här som privat bruk?

    1. Spontant så tror jag inte att det är några problem, men vet faktiskt inte vart gränsen går. Lättast är att ringa något bokförlag eller bokförlaget och fråga om det är ok.

  44. Har en fundering gällande immaterialrätt – om en företagare (som i detta fall driver en frisersalong) planerar att spela musik i sin lokal, både för sina anställda och kunders skull, vad borde hen tänka på innan de gör slag i saken?

  45. Hej! Jag håller för tillfället på med ett skolarbete och har fått ett case att lösa och har ingen lärare till hands. Skulle ni kunna hjälpa mig med den?

    Frågan lyder följande: “Erika är anställd på en reklambyrå. Ett företag anlitar byrån i anledning av en reklamkampanj. Erika, som är en hyfsad amatörfotograf, tar ett antal fotografier för att använda dessa i reklamkampanjen. Ett par år senare slutar hon sin anställning för att starta eget. Hon kommer på att hon hade tagit ett flertal bilder på hennes tidigare jobb och ringer därför upp sin förra arbetsgivare. VD’n nekar dock till detta. Erika blir rasande och hävdar att hon har upphovsrätt till fotografierna. Vad gäller?”

    Tack i förhand!

  46. Hej! Jag har en sakfråga så jag kan komma vidare i min strid med en
    myndighet.
    Har det någonsin hänt att en myndighet gjort ett undantag från
    en lag i en nödsituation?

    1. Generellt så finns undantag eller förmildrande omständigheter för nästan alla lagar, men svårt att säga något utan att veta vad det gäller.

  47. Hej,
    Jag ar i Mexiko sedan en tid och har en mexikansk kille,jag ar folkbokford i Sverige.Vi vill gifta oss sa att han kan arbeta och fa uppehallstillstand i Sverige och i Europa,vi vet inte annu om vi vill bo i Sverige eller i Italien.Kan han arbeta aven i europa om vi gifter oss? Vilket ar bast,att gifta sig i Sverige eller i Mexiko,spelar det nagon roll?
    Och vilka dokument behovs for honom och for mig?
    Tack for snabbt svar,vanligen,Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.